Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Inte förtal att anmäla förtal eller skriva om aktuellt förtalsmål

Publicerad: 25 maj 2010, 10:18

Sverigedemokratiska riksdagskandidaten Carina Herrstedt hade anmält en person för att han anmält henne för förtal och skrivit om det i media.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas andre vice ordförande Carina Herrstedt har två gånger dömts att betala skadestånd för att hon på en blogg förtalat Fredrik Jönsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund.

Carina Herrstedt hävdade att hon i ett tredje fall blivit felaktigt stämd av Fredrik Jönsson och att det i stämningsansökan fanns uppgifter som utgjorde förtal. Lunds tingsrätt skriver:

Att på detta sätt lämna uppgifter i syfte att få till stånd en rättslig prövning av det berättigade i sitt krav måste anses försvarligt, även om uppgifterna i teknisk mening skulle vara att bedöma som förtal. Tingsrätten anser dock inte att de uppgifter som Carina Herrstedt åberopat till grund för sin talan är av sådan karaktär att de utgör förtal.

Carina Herrstedt menade också att hon utpekats som brottslig då Fredrik Jönsson i en insändare till Politikerbloggen uppgett att hon dömts för förtal två gånger och att hon blivit stämd ytterligare en gång.

Här skriver Lunds tingsrätt att Fredrik Jönsson omfattas av meddelarfriheten eftersom mediet (Politikerbloggen) har grundlagsskydd. Det innebär rätt lämna uppgifter i vilket ämne som helst till en redaktion för offentliggörande i sådana medier som omfattas av grundlagsskyddet (YGL).

Till följd härav kan Fredrik Jönsson inte ställas till ansvar förde uppgifter som lämnats i insändaren på politikerbloggen.se. Inte heller på denna grund kan således Carina Herrstedts talan vinna bifall., skriver tingsrätten.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.