Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Inspelning pekar mot att kronprinsen känt till journalistmordet

Publicerad: 13 november 2018, 06:49

Nya uppgifter som publiceras i New York Times pekar mot att den saudiske kronprinsen ska ha haft kännedom om mordet på exiljournalisten Jamal Khashoggi.


New York Times återgav i går delar av ett telefonsamtal som ska ha skett kort efter mordet på den saudiske exiljournalisten Jamal Khashoggi. Enligt tidningens källor ska turkisk underrättelsetjänst ha tillgång till inspelningen där en man, som misstänks för inblandning i mordet, säger åt en person i andra luren att berätta vad som skett för sin chef. Och chefen ska i detta fall vara den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Inspelningen ses därför som ett tecken på att Mohammed bin Salman haft kännedom om journalistmordet, vilket går tvärtemot vad utrikesminister Adel al-Jubeir tidigare hävdat.

Jamal Khashoggi sågs för sista gången i början av oktober i samband med att han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Först förnekade Saudiarabien uppgifterna om att konsulatet skulle ha någonting med journalistens försvinnande att göra, men senare har den saudiska utrikesministern bekräftat att Khashoggi dött i ett slagsmål som urartat inne på konsulatet.

Saudiarabien återfinns på plats 169 av 180 2018 års pressfrihetsindex som sammanställs av Reportrar utan gränser.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News