Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Innebär endagarstidningarnas död”

Publicerad: 6 oktober 2015, 11:19

Endagarstidningarna snuvades på höjt presstöd. Något som kommer att drabba de minst bevakade delarna av landet hårt, enligt Jonatan Hjort på Tidningar i Norr.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Enligt presstödskommitténs förslag skulle fådagarstidningarna få presstödet uppräknat med 10 procent. Men i regeringens budgetproposition gällde det enbart tvådagstidningarna och inte de vanligare endagstidningarna.

Presstödskommittén är tydlig med att fådagarstidningarna är väldigt viktiga för demokratin och mångfalden. Det bevisas också av att de håller sina upplagor och i vissa fall ökar dem. Av de 21 tidningar som ökade upplagan förra året var 18 endagarstidningar, säger Jonatan Hjort på Tidningar i Norr som bland annat ger ut Västerbottningen.

Men om de är framgångsrika, borde inte det betyda att de inte behöver högre presstöd?

Nej, det kan man inte säga. De agerar på orter där annonsaffären inte är så stark. Ska det här vara en princip så innebär det endagarstidningarnas död på sikt.

Varför då?

Presstödet har stått still sedan 2006 medan kostnaderna ökat med 3 procent per år. Det är inte möjligt att ta igen det på prenumerationsintäkter. Redan idag har endagarstidningarna högst prenumerationspris om man räknar per utgivningsdag.

Endagarstidningarna får 44 procent av sina intäkter från presstödet enligt senaste upplagan av Dagspressens ekonomi.

Om kostnaderna ökar med 3 procent per år och hälften av intäkterna står stilla så måste vi öka våra övriga intäkter dubbelt så mycket varje år. Det vill säga öka prenumerationsintäkterna med 6 procent och annonsintäkterna med 6 procent per år, och där är vi inte riktigt.

Hur ser det ut för Tidningar i Norr?

Förra året hade vi ett rörelseresultat på minus en miljon, det håller ju inte långsiktigt. Risken då är att det blir de svagaste delarna i våra utgivningsområden som vi får prioritera bort.

Precis så gör ju flerdagarstidningarna redan, de fokuserar på regionala centra och stora städer och drar in på distributionen. Vi har varit motkraften till den utvecklingen, vi ser det som vårt uppdrag att starta där de andra tidningarna inte är. Sedan 2006 har vi startat 7 nya lokala redaktioner.

I fjol fanns det 63 tidningar endagarstidningar och 6 tvådagarstidningar med presstöd. En uppräkning med 10 procent för tvådagarstidningarna innebär 2,2 miljoner kronor i ökat stöd. För endagarstidningarna skulle det innebära 15,7 miljoner kronor i ökat stöd.

Det är relativt lite pengar. När räknas presstödet upp nästa gång, om sex år? Då kommer många tidningar att ha dött sotdöden, de flesta av dessa i små glesbygdskommuner.

Vad hoppas du ska hända nu?

Det är upp till politikerna nu. Beslutet är inte fattat och tills dess kan förnuftet fortfarande segra.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.