Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Inklippt intervju gjorde TV4:s nyhetsinslag osakligt

Publicerad: 3 september 2007, 11:05

En inklippt intervju från en tidigare nyhetssändning gjorde TV4 Nyheternas inslag om regeringens planer på att avskaffa förmögenhetsskatten osaklig. Granskningsnämnde fäller inslaget.


Det var i slutet av mars i  år som TV4 Nyheterna berättade om direktör Y, en av Sveriges då mest aktuella direktörer och ”tung förhandlare för att hålla nere lönerna inom handeln”. Med utgångspunkt i direktörens privatekonomiska förhållanden jämfört med butiksarbetaren X:s privatekonomiska ville Nyheterna illustrera vilka effekter regeringsförslaget skulle komma att få. En intervju med X om löneskillnaderna mellan Y och X från ett inslag två dagar tidigare användes. i intervjun kommenterades en helt annan sakfråga.

Ingen omprövning
TV4 Nyheterna har begärt omprövning av ett av Granskningsnämndens tidigare beslut som gällde ett inslag i oktober i fjol. I inslaget påstods att en namngiven moderatpolitiker i sin tidigare egenskap av styrelseledamot i föreningen KRIS och en annan styrelseledamot i samma förening hade beviljat varandra pengar för tandvård som de inte var berättigade till. TV4 Nyheterna har hävdat att nämnden skulle ha missförstått syftet med intervjun.
Nämnden ändra inte sitt tidigare fällande beslut.

Friade och kritiserade
Granskningsnämnden friar men kritiserar programledaren för SR:s Karlavagnen, som den anser gick väl långt i sina uttalanden om utförsäljningen av statliga bolag. Mot bakgrund av att hon i slutet av programmet intog en mer neutral hållning och med beaktande av programmets karaktär ansåg nämnden att inslagen som helhet inte stred mot kravet på opartiskhet. Två ledamöter var skiljaktiga och ville fria inslaget helt.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev