Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ingvar Svensson (kd): Presstödsbeslutet togs för snabbt

Publicerad: 27 oktober 2006, 13:23

Morgan Johansson kan inte räkna med stöd från Kd och Ingvar Svensson i Konstitutionsutskottet vad det gäller att driva igenom presstödsreformen mot regeringens budgetförslag. Men Ingvar Svensson delar kritiken mot handläggningen av stödreformen - och att Cecilia Stegö Chilò tog beslutet om att dra det tillbaka för snabbt.


– Jag blev oerhört konfunderad när jag såg att presstödsreformen drogs tillbaka i budgeten, säger Ingvar Svensson, kds ledamot i Konstitutionsutskottet och partiets medietalesman.
I budgetpropositionen där man sköt upp genomförandet av reformen, är motiveringen att de som fått ut det förändrade stödet skulle kunna bli återbetalningsskyldiga.
– Jag bad KUs kansli kolla upp om det fanns någon skriftlig dokumentation. Men det gjorde det inte, bara anteckningar från ett telefonsamtal. Jag är formalist, jag kan inte acceptera att ett beslut bygger på ett telefonsamtal.
Diskuterades beslutet att skjuta upp genomförandet i alliansen?
– Nej, det skedde ingen samordning. Men skrivningarna i budgeten drogs för partiledningarna.
Så Göran Hägglund kände till det?
– Ja, han var informerad.
Beslutet att dra tillbaka notifieringen av det förändrade stödet fattades av kulturministern, Cecilia Stegö Chiló. Gick det för snabbt?
– Ja, det gick lite väl snabbt. En sådan sak borde samordnats.
Ingvar Svensson påpekar att mediepolitiken är ett av de områden där alliansen inte kommit överens om en gemensam linje. Det skulle ske i lugn och ro längre fram.
Eftersom förändringarna av presstödet togs av en majoritet i juni vill Morgan Johansson (s) samla en majoritet i KU nu för att driva igenom förändringen. Hur ser du på det?
– Så går det inte till. Regeringspartierna håller ihop.
Kärnan i presstödsaffären är EU-kommissionens besked om att den svenska presstödsordningen inte är kompatibel med EG-fördraget. Det är Ingvar Svensson starkt kritisk till.
– EU-kommissionen är fel ute kompetensmässigt. Den nationella mediepolitiken ska de inte lägga sig i. Vårt presstöd handlar inte om att snedvrida konkurrensen över gränserna.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.