Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ingrid Carlqvists rasistradio föremål för JK

Publicerad: 16 oktober 2017, 07:15

Efter en andra anmälan om att radiosändningarna saknar utgivningsbevis inleder JK nu en förundersökning mot Ingrid Carlqvists radiosändningar Ingrid & Conrad. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

JKRasismIngrid Carlqvist

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Ingrid Carlqvists har tidigare jobbat som journalist på bland annat Nordvästra Skånes Tidningar, Kvällsposten och Aftonbladet och suttit i styrelsen för Publicistklubben Södra fram till 2011. Efter det startade hon den islamfientliga sajten Dispatch International som hyllades av ledande Sverigedemokrater och vars första nummer skickades ut gratis till alla partimedlemmar. Nu sänder hon webbradio tillsammans med Daniel ”Conrad” Frändelöv som ”Ingrid & Conrad”.

Sändningarna har, enligt tidningen Expo, fått en allt mer rasideologisk och antisemitisk profil. Under sina sändningar från Almedalen intervjuades NMR-ledaren Pär Öberg, och då uttryckte både han och Daniel Frändelöv förståelse för gärningsmännen bakom bombdåden i Göteborg och sade att Ingrid & Conrad och NMR ”kämpar åt samma mål”. En annan dag avslutade han sändningarna med att säga ”hell seger” och ”sieg heil”, skriver Expo.

Den som sänder radio riktad till allmänheten måste utse en ansvarig utgivare som också ska anmälas till Myndigheten för radio och tv. Det gäller även webbradio som sänds live. Den som bryter mot bestämmelserna kan enligt Yttrandefrihetsgrundlagen dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Föreningen Juridikfronten anmälde, genom sin ordförande, i våras att sändningarna saknade ansvarig utgivare. Då bedömde JK att överträdelsen inte skulle få någon högre påföljd än böter, och valde därför att inte inleda förundersökning. Däremot underrättade JK Ingrid & Conrad om deras skyldigheter.

Nu har Juridikfronten återigen anmält radiosändningarna för att sakna ansvarig utgivare ”Förfarandet gör det omöjligt för meddelare att veta om de skyddas av grundlagen, och för eventuella brottsoffer att finna en ansvarig person att åtala eller väcka skadeståndstalan emot”, skriver de.

Och denna gång väljer JK alltså att inleda en förundersökning. Något motiv till att de väljer att göra det nu finns inte i beslutet, men det kan spela in att de tidigare underrättat Ingrid & Conrad om deras skyldigheter, utan att de agerat.

Läs också

Ingrid Carlqvist till förhör om grundlagsbrott

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev