Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ingrid Carlqvist till förhör om grundlagsbrott

Publicerad: 13 april 2018, 09:28

Nu går utredningen om att Ingrid Carlqvist och hennes poddpartner inte haft någon ansvarig utgivare när de livesänt rasistisk radio in i en ny fas.


Ämnen i artikeln:

Ingrid Carlqvist

JK har utrett den högerextrema podden sedan i höstas och nu har de två programledarna Ingrid Carlqvist och Daniel ”Conrad” Frändelöv fått offentliga försvarare och ska kallas till förhör om det misstänkta grundlagsbrottet.

”Det är ovanligt att vi inleder förundersökningar i sådana här fall. Livesändningar på nätet är ju ett ganska nytt fenomen”, säger beredningsjuristen Kristoffer Kågström till Nyhetsbyrån Siren.

Ingrid Carlqvist har tidigare jobbat som journalist på bland annat Nordvästra Skånes Tidningar, Kvällsposten och Aftonbladet och suttit i styrelsen för Publicistklubben Södra fram till 2011. Efter det startade hon den islamfientliga sajten Dispatch International. Nu sänder hon webbradio tillsammans med Daniel ”Conrad” Frändelöv som ”Ingrid & Conrad”.

Sändningarna har, enligt tidningen Expo, fått en allt mer rasideologisk och antisemitisk profil. Under sina sändningar från Almedalen intervjuades NMR-ledaren Pär Öberg, och då uttryckte både han och Daniel Frändelöv förståelse för gärningsmännen bakom bombdåden i Göteborg och sade att Ingrid & Conrad och NMR ”kämpar åt samma mål”.

Den som sänder radio riktad till allmänheten måste utse en ansvarig utgivare som också ska anmälas till Myndigheten för radio och tv. Det gäller även webbradio som sänds live. Den som bryter mot bestämmelserna kan enligt Yttrandefrihetsgrundlagen dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Föreningen Juridikfronten anmälde, genom sin ordförande, förra våren att sändningarna saknade ansvarig utgivare. Då bedömde JK att överträdelsen inte skulle få någon högre påföljd än böter, och valde därför att inte inleda förundersökning. Däremot underrättade JK Ingrid & Conrad om deras skyldigheter.

I hösta anmälde Juridikfronten återigen radiosändningarna för att sakna ansvarig utgivare ”Förfarandet gör det omöjligt för meddelare att veta om de skyddas av grundlagen, och för eventuella brottsoffer att finna en ansvarig person att åtala eller väcka skadeståndstalan emot”, skrev de då. Efter denna andra anmälan valde JK att inleda en förundersökning.

Läs också

Ingrid Carlqvists rasistradio föremål för JK

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Ingrid Carlqvist

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev