Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ingen har rätt att skrika i ditt hem

Att inte publicera texter av nazister är inte att inskränka yttrandefriheten, skriver Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström.

Publicerad: 9 september 2013, 07:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tänk dig att du sitter hemma och äter middag med dina vänner. Plötsligt sliter ett par ovälkomna personer upp ytterdörren. De springer in i ditt hem och skriker ut sina aggressiva åsikter. De allra flesta hade blivit upprörda om detta inträffade. De som vill misstolka vad tryck- och yttrandefrihet verkligen innebär verkar däremot tycka att det är helt okej att agera på det sättet.

I måndags publicerade Eskilstuna-Kuriren utan ansvarige utgivarens kännedom en debattartikel av nazistiska Svenskarnas Partis ledare Stefan Jacobsson. Artikeln publicerades i papperstidningen och på tidningens sajt. När ansvarige utgivaren PeO Wärring upptäckte den olyckliga publiceringen togs debattartikeln omedelbart bort från nätet. Detta gör nu Svenskarnas Parti stor sak av. Ett telefonsamtal mellan Jacobsson och Wärring har spelats in och publicerats på en högerextrem sajt. Svenskarnas Parti vill framstå som offer och ädel försvarare av yttrandefriheten. Wärring målas upp som feg påskyndare av censur, trots att han på ett klokt och sansat sätt förklarar sin ståndpunkt i samtalet.

Även Arbetarbladet har fått en debattartikel av Stefan Jacobsson. Den tar upp samma ämne som den artikel som publicerades i Eskilstuna-Kuriren. Debattartikeln handlar om problemet med vänsterextrema grupperingars politiska våld och tar sitt avstånd i händelsen i Tierp där två medlemmar i Svenskarnas Parti hotades. Jag har tidigare bloggat om våldet från såväl höger- som vänsterextrema grupper. Det våldet står inte minst Svenskarnas Parti för. Dubbelmoral från Jacobsson med andra ord. Hans debattartikel kommer inte att publiceras i Arbetarbladet. Anledningen är helt enkelt att Svenskarnas Parti är ett nazistiskt parti. Vi upplåter inte utrymme för nazistisk propaganda i Arbetarbladets kanaler trots att vi alltid värnar yttrandefriheten.

En väntad reaktion från Svenskarnas Parti är att Arbetarbladet inte står upp för yttrandefriheten eftersom vi inte publicerar debattartikeln. Precis så är nämligen retoriken i det inspelade samtalet mellan Jacobsson och Wärring. Jacobsson anklagar Wärring för att inte främja yttrandefriheten, att han inte är för en öppen debatt och det ifrågasätts varför Wärring inte vill ta avstånd från politiskt våld. Detta är en typisk argumentationsteknik från extrema politiska grupperingar och också en lika typisk som märklig vinkling av vad yttrandefrihet verkligen handlar om.

Svenskarnas Parti har, precis som alla andra, sin fulla rätt till tryck- och yttrandefrihet. Den rätten är alltid viktig att stå upp för, oavsett om vi gillar åsikterna eller inte. Det innebär inte per automatik att Svenskarnas Parti eller någon annan kan kräva att få tillåtelse att klampa in och uttrycka sin mening i andras rum, forum och publiceringskanaler. Yttrandefrihet är en hörnpelare i demokratin, men tyvärr missbrukas ordet yttrandefrihet och dess mening allt för ofta i liknande sammanhang.

Att inte publicera, eller att avpublicera, åsikter som strider mot demokratiska grundvärderingar är inte censur. Det är utgivaransvar.

Apropå politiskt våld säger jag som tyske psykiatern och filosofen Karl Jaspers (1883-1969):

Där våld tillgrips väcks våldet.

Texten publicerades ursprungligen på Daniel Nordströms blogg: http://blogg.arbetarbladet.se/nordstrom/

Daniel Nordström

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev