Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ingen förundersökning om brott mot Dawit Isaak

Publicerad: 15 september 2016, 07:11

Riksåklagaren (RÅ) kommer inte att inleda någon förundersökning om brott som begåtts mot den svensk-eritreanska journalisten.


Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakReportrar utan gränser

I juni i år gjordes en förnyad anmälan om brott riktade mot Dawit Isaak. Samtidigt publicerades ett inlägg på DN Kultur där tre debattörer vände sig mot svenska åklagarmyndigheten och krävde att internationella kammaråklagaren i Stockholm skulle inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten i fallet Dawit Isaak.

RÅ har tidigare beslutat att inte inleda någon förundersökning och angett att det är av hänsyn till Utrikesdepartementets (UD) diplomati. Och nu fattar RÅ än en gång samma beslut.

I det nya beslutet skriver riksåklagaren Anders Perklev att skälen för att inleda en förundersökning är ”förhållandevis starka” men att man väljer att avstå eftersom risken är att möjligheterna att Dawit Isaak frisläpps minskas:

”Intresset av att Dawit Isaak friges anses väga tyngre än intresset av att nu inleda en förundersökning för att utreda brott som redan har begåtts”.

Organisationen Reportrar utan gränser beskriver beslutet som en besvikelse, men hoppas att de betyder att ett frisläppande av Dawit Isaak, som i år suttit fängslad i 15 år, närmar sig:

”Beslutet är en besvikelse, men höjer förväntningarna på att UD står inför ett genombrott i sina förhandlingar för att få Dawit fri”, säger Björn Tunbäck, styrelseledamot för Reportrar utan gränser och talesperson i Dawit-frågor, i ett pressmeddelande.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.