Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Inga positiva budgetnyheter för dagspressföretagen

Publicerad: 23 oktober 2014, 08:00

Det finns få konkreta detaljen i budgeten som rör dagspressföretagen. En trist blåkopia av hennes företrädares papegojupprepningar, kommenterar TU:s vd Per Hultengård kulturminister Alice Bah Kuhnkes insats.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

I budgeten konstateras att såväl lönsamheten som upplagorna sjunker för dagspressföretagen. Men några riktigt konkreta tankar på hur problemen ska lösas finns inte i budgeten. Det närmaste är att regeringen ska återkomma med ett förslag på hur de säkra ett väl fungerande presstöd.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke hade ett ypperligt tillfälle att göra en mediepolitisk rivstart i och med dagens budgetproposition. Tyvärr tog hon den inte. I stället är det en trist blåkopia av hennes företrädares papegojupprepningar om att regeringen anser att reklamskatten bör avskaffas – fast inte just nu. Om digitalmomsen sägs inte ett ord, säger TU:s vd Per Hultengård.

Distributionsstödet ligger kvar på samma nivå som tidigare. Taltidningsstödet minskas med drygt 23 miljoner och landar enligt budgeten på 60 miljoner. Sänkningen motiveras med minskade kostnader då allt fler taltidningar övergår till att distribueras via nätet.

– Det saknas över huvud taget ordentliga initiativ och ansatser i budgetpropositionen på det mediepolitiska området. Att på ena sidan i budgeten konstatera att ”Dagspressen genomgår en svår ekonomisk situation”, för att på en annan sida besluta sig för att upprätthålla den mot just dagspressen konkurrenssnedvridande och diskriminerande reklamskatten är inkonsekvent och oroande. Det är nu som handlingskraft och engagemang behövs.

Kulturdepartementets budget för 2015 har ökats med en kvarts miljard jämfört med 2014 och är nu på 7,1 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev