Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

I Norge går Mecom bra – inte i Danmark

Publicerad: 12 september 2007, 11:05

Mecom-koncernen ökar sina intäkter och förbättrar sitt resultat. Den norska verksamheten går bra, men den danska har problem. Hittills i år har 570 anställda i koncernen sagts upp; den siffran väntas stiga under året.


Under det första halvåret i år hade Mecom en omsättning på drygt 5 miljarder svenska kronor, från verksamheter i bland annat Norge, Danmark, Polen, Tyskland och Holland. Vinsten blev 336 miljoner kronor.

Mecoms bolag i Norge, Edda Media, går bra och ökade sina intäkter med 4,5 procent – till 1,5 miljarder kronor – jämfört med samma period i fjol. Driftsresultatet blev 211 miljoner, vilket ger en marginal på 14,3 procent.

– Bakom Edda Medias resultat ligger en kombination av innovation, tillväxt och effektivisering, säger Edda Medias vd, Jan M. Moberg, i ett pressmeddelande. Vi har lyckats att utveckla våra erbjudande i takt med medieanvändarnas behov, något som blir bra mottaget på marknaden. Dessutom har vi glädje av dagens goda annonsmarknad.

Däremot går det inte så bra för Mecom i Danmark. Kriget mellan gratistidningarna tär hårt på Berlingske-koncernens ekonomi.

– Både Berlingske Tidende och B.T. går bra, men tidningskriget med gratistidningarna Dato och Urban har varit dyrt, skriver Mecom i ett börsmeddelande. Även om Mecom tjänade mer på sina danska aktiviteter under det första halvåret i år i förhållande till samma period i fjol, så är utsikterna för hela året inte muntra. Det är därför osannolikt att Danmark kommer att klara målen i år.

Mecoms danska del bidrog med drygt 2 miljarder svenska kronor i omsättning under detta års första sex månader. Rörelseresultatet blev dock bara 90 miljoner kronor. Och då är omkostnaderna för Urban på 194 miljoner inte medtagna i driftsresultatet.

För att förbättra lönsamheten i Mecom fortsätter David Montgomery på den inslagna vägen med besparingar och effektiviseringar. På Berlingske i Danmark sitter nu Montgomerys närmaste man, John Allwood, och förbereder nya rationaliseringar, som väntas innebära ytterligare nedskärningar av personal.

Hittills i år har Mecom sagt upp 570 anställda i Europa. Och den siffran väntas stiga i år.

– Vi kommer att genomföra fortlöpande beslut för att förbättra effektiviteten i vår verksamhet, säger vd Björn M. Wiggen i Mecom Europe till Dagens Næringsliv. Antalet anställda som ska bort kommer att vara väsentligt högre vid utgången av året.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev