Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

I morgon deporterar Sverige den dödshotade journalisten

Publicerad: 27 mars 2017, 09:44

Wares Kahn skickas till Afghanistan och ett mycket osäkert öde i morgon. In i det sista fortsätter han att jobba som journalist. Blankspots Martin Schibbye har träffat honom på förvaret.


– De här tio månaderna har känts som tio år. Jag är trött. Snart har jag suttit inlåst i ett år, säger Wares Kahn till Blankspots chefredaktör Martin Schibbye.

I morgon kommer han att utvisas till ett land där det finns en konkret hotbild mot honom. Men Migrationsverket menar att de är ”allt för vaga och detaljfattiga” och att det inte finns skälig anledning att tro att Wares Kahn löper sådana risker som han hävdar.

Under sin tid i Sverige, och på de förvar han suttit i väntan på deporteringen har han fortsatt att verka som journalist, både via sin egen Youtubekanal och via Malmö tv.

– Talibanerna har sett mina filmer. Jag beskriver i reportage hur de arbetar med att lura barn att bli självmordsbombare. I utbyte mot fickpengar och godis sätter de sprängämnen på barnen som fjärrutlöses, berättar Wares Khan för Blankspots Martin Schibbye.

Läget för journalister och medier i Afghanistan är värre än någonsin menar han:

– Journalister dödas och politiker betalar för intervjuer. Jag skulle sätta diagnosen att mycket av medierna är ”död media”.

I morgon kommer han enligt uppgifter till Blankspot att utvisas dit.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News