Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

I dag släpps Medieutredningen

Publicerad: 7 november 2016, 07:02

I dag kommer Anette Novak att överlämna Medieutredningen till kulturdepartementet. Det här tror några branschpersoner att den kommer att innehålla:


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenThomas MattssonAnette Novak

Dagens Nyheters redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson tror att utredningen kommer att bli en besvikelse.
”Att det inte lär applåderas på presskonferensen i eftermiddag är dock knappast Novaks fel. Problemet är att uppdraget i princip var omöjligt, åtminstone om man förväntar sig en lösning och inte bara en riktning.”

Han menar också att om utredningens förslag ska få effekt måste de ”få en ram långt bortom det tidigare nollsummespel som gällt mediepolitiken, där man bara flyttat runt bland kostnadsposterna och inte ens genomfört saker som riksdagen beslutat, som att ta bort reklamskatten eller sänka digitalmomsen.”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tror att utredningen kommer handla mer om presstöd än public service.

”Det erbjudande som väckt störst diskussion i tidningsbranschen var nog detta: ”Det kan mycket väl finnas fler sätt på vilka public service kan bidra till andra medieföretags förmåga att hantera det digitala skiftet. // Under vintern och våren bjuder vi in publicister i olika delar av landet till samtal om dessa frågor.”
Jag väljer dock att tolka det senare välvilligt, och tror att det finns goda möjligheter för mediebranschen att samverka framöver. Men alldeles oavsett vad Anette Novak presenterar (…), så är det finansieringsfrågorna som kommer att bli avgörande för kvalitetsjournalistikens framtid.”

Följ rapporteringen kring Medieutredningen under dagen på medievarlden.se och vårt instagramkonto.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev