Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

I dag hedrar vi Dawit Isaak

Publicerad: 3 maj 2013, 05:17

I dag har Dawit Isaak suttit fängslad i 4240 dagar. Nu ökar pressen på Eritrea på att förklara varför han suttit inspärrad så länge utan varken åtal eller dom.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Det skriver företrädare för ett antal publicistiska organisationer på Svenska Dagbladets Brännpunkt i dag.

I Eritrea och på flera andra platser världen över är pressfrihet och yttrandefrihet tyvärr än så länge en dröm. Det är därför det är så viktigt att fortsätta kämpa för det fria ordet där det är förbjudet att säga vad du tycker. Det är därför vi i dag hedrar alla de som med sina egna liv som insats slåss för att pressfrihet och yttrandefrihet inte längre bara ska vara en dröm. En av dem vi hedrar är Dawit Isaak.

Bakom artikeln står bland annat Jonas Nordling, SJF, Jeanette Gustafsdotter, Utgivarna, Stina Dabrowski, Publicistklubben och Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter.

De konstaterar bland annat att FN utsett Sheila B Keetharuth till särskild rapportör för mänskliga rättigheter för att undersöka situationen i Eritrea. Även Afrikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (ACHPR) ska ta upp fallet.

Skulle Eritrea, som är medlem i den Afrikanska unionen, fällas av ACHPR tappar landet anseende och drar skam över Eritrea och dess medborgare. Fallet skulle då också kunna användas som stöd för samvetsfångar i framtida processer.

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.