Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

I dag avgörs om polisen behåller mördad reporters dator

Publicerad: 13 mars 2015, 06:47

Polisen har beslagtagit den mördade VF-reportern Elin Falks dator och mobil. I dag avgörs det om åklagaren häver beslaget.


Samma natt som Folkbladets reporter Elin Falk mördades tog polisen hennes dator och mobiltelefon i beslag för att se om det finns något i dessa som kan hjälpa till i utredningen av brottet.

Folkbladet har krävt att hennes utrustning ska lämnas tillbaka till tidningen. Det då tidningen enligt grundlagen måste skydda hennes källor. Men chefredaktör Anna Lith konstaterar att det här är ett tillfälle där intressen och viktiga principer krockar.

Jag har inget annat intresse än att Elins mördare ska fällas för det här brottet. Jag kommer i det längsta att bistå polisen med allt de behöver för att utreda mordet, säger Anna Lith till den egna tidningen.

Men det är uteslutet att polis och åklagare på egen hand ska få gå igenom innehållet i arbetsutrustningen.

Vi måste slå vakt om källskyddet. Men det är inte bara en juridisk fråga utan också en demokratiskt väldigt viktig sak, säger hon till Folkbladet.

Vice chefsåklagare Axel Holmberg menar att det bör gå hitta en lösning. Men den kan inte bygga på att tidningen först får gå igenom innehållet.

Det är inte frågan om att efterforska källor. Skulle vi se att det finns några källor tittar vi överhuvudtaget inte på det, säger han till Folkbladet.

Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter är av motsatt åsikt: Hon kan inte och får inte låta polisen gå igenom materialet. Rätten till källskydd står i tryckfrihetsförordningen, vilket är en grundlag som Anna Lith måste följa. Gör hon inte det blir hon åtalbar.

En lösning skulle kunna vara att polisen är med när Folkbladet går igenom dator och telefon för att säkra allt källskyddat material och därefter lämnar ut sådant som polisen bedömer kan vara av intresse för utredningen.

Efter lunch i dag avgörs ärendet i Lycksele tingsrätt.

Folkbladets chefredaktör om tragedin i Lycksele

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.