Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Husrannsakan efter myndighetsgranskning

Publicerad: 18 december 2017, 13:11

Efter en granskning av den finska underrättelsemyndigheten Signalprovanstalten i lördags utsattes journalisten Laura Halminens bostad för en husrannsakan på söndagen.


Vid husrannsakan, som pågick i fyra timmar, beslagtog polisen telefoner, en dator, en surfplatta och usb-minnen, skriver Dagens Nyheter.

Polisen motiverar sin insats mot journalistens hem med att hon är misstänkt för ”röjande av statshemlighet” i samband med artikeln som publicerades i Helsingin Sanomats lördagstidning. Den byggde på hemliga dokument som bland annat handlar om underrättelseverksamhet mot ryska soldater och mot gasledningen Nordstream.

Publiceringen är kontroversiell i Finland och har kallats olaglig av Finlands president Sauli Niinistö. Tidningens styrelse har också begärt en omedelbar utredning av den. Men chefredaktören Kaius Niemi försvarar publiceringen i ett öppet brev på tidningens sajt. Till den egna tidningen säger han ”Jag anser att det skedda är mycket oroande med tanke på pressens förutsättningar att verka och källskyddet”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev