Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Husarrest för vietnamesisk präst och redaktör

Publicerad: 27 februari 2007, 13:33

Vietnamesen fader Nguyen Van Ly har satts i husarrest i Hue. Ly är katolsk präst och redaktör för underground-tidningen Tu do Ngôn luan (Yttrandefrihet). Han riskerar att förlora sin frihet fram till 2010.


Ly greps den 19 februari i samband med en så kallad administrativ kontroll. Vi samma tillfälle greps ytterligare två av tidningens redaktörer, Chan Tin och Phan Van Loi,   även de katolska präster. De har också fått husarrest.
Det är inte första gången som Nguyen Van Ly grips och berövas sin frihet utan att någon rättegång hålls eller att det ges någon information om vad han skulle ha gjort sig skyldig till, skriver Reportrar utan gränser. I februari 2005 återfick han senast friheten i  samband med en amnesti.
När Ly nu greps skedde det under överinseende av ett högt polisbefäl, som är specialiserad på  religiösa frågor. Inte mindre än 60 poliser genomsökte den byggnad där  Ly bor. Telefonledningar skars av och en skåp, som Ly vägrade öppna, bröts upp. Polisen tog med sig sex datorer, mobiltelefoner och dokument.
Nguyen Van Ly är medlem i den demokratiska rörelsen Bloc 8406. Han har tillbringat åtskillig tid i fängelse på grund av sitt engagemang för yttrandefrihet och bön. År 2001 dömdes han till 15 års fängelse. Straffet ändrats vartefter och han släpptes i början av 2004.
Ungefär samtidigt släpptes också ett syskonbarn till Ly, cyberdissidenten Nguyen Vu Viet, som 2001 dömdes till fängelse för att ha använt e-post, fax och telefon för  att sprida information om den religiösa friheten i Vietnam till utlandet.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev