Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hur korrigerade ni Lisa Bjurwald, DN.se?

Publicerad: 23 januari 2009, 03:46

Dagens Nyheters ledarskribent Lisa Bjurwald skrev att Hillary Clinton är USA:s första kvinnliga utrikesminister. DN.se korrigerade först felet okommenterat, vilket ledde till debatter på bloggar och sociala medier.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionDagens NyheterDN.se

– Det var ett faktafel i papperstidningen och på nätet. När vi sedan uppmärksammades på det korrigerade vi felet och sedan resonerade vi kring om vi skulle skriva att vi hade korrigerat artikeln och vi tyckte att det var av den digniteten att vi skulle det, säger Charlotta Friborg, redaktionschef DN.se.

DN.se lade till: ”Ett tidigare fel i texten är rättat i denna version.” i slutet av artikeln.

Var det för att ni såg att många på twitter och i bloggvärlden hade reagerat?

– Nej, det var ett resonemang vi startade själva.

Har ni någon policy?

– Vi har inte en färdig policy för att att hantera korrigeringar och ändringar, men när det är av större dignitet är det klokt att tydligt visa att vi har korrigerat

– Det vanliga är att man går in och ändrar småfel utan att kommentera det. Det finns sajter som visar upp alla korrigeringar som görs, men så arbetar inte vi. Det beror helt enkelt på digniteten av artikeln och felet. Om det är ett felaktigt gatunamn i en notis, ska den korrigeringen kommenteras? Det kan man ju tycka.

Vad tycker ni?

– En del är renläriga och tycker att alla ändringar ska redovisas, men det är svårt på en nyhetssajt. Det blir ju absurt om man ska göra en överstrykning varje gång man gör ett slagfel på tangentbordet. Hur förhåller man sig till de artiklar som uppdateras 15 gånger per dag, ska man då redovisa varje korrigering? Det går ju inte. Men vi har inget färdigt svar, vi resonerar fortfarande kring det här.

Twittrat: Billy McCormac

Jaiku: Zackrisson

Bloggat: Same same but different, Deep Edition

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev