Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hur hamnade en kriminalexpert på barnoperation?

Publicerad: 14 maj 2009, 09:12

Astrid Lindgrens barnsjukhus har gett ut en bok som förbereder barnen för operation. "Hilding Vilding" är illustrerad av Tintin Timén och skriven av kriminalexperten och tv-producenten Stefan Wahlberg.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

–    Som med så mycket i livet, vi halkade in på ett bananskal.

–    Vi fick uppdraget att göra något skojsigare till barn. Det ska vara underhållande och samtidigt en del igenkänning, vad som händer och hur det ser ut i operationssalen.

Men hur hittade de er?

–    Tintin har jobbat med Karolinskas hemsida och så fick han frågan. Vi är barndomsvänner så vi satte oss och spånade fram Hilding Vilding.

Du har inte egen erfarenhet av barnsjukhuset?

–    Jag har inga egna barn. Vi har gjort studiebesök.

–    Det är väldigt roligt att göra något helt annat än juridik och kriminalitet.

Hur får barnen boken?

–    De får den inför operation. Föräldrarna får den tråkiga informationen, barnen får Hilding Vilding för att känna igen en del.

Vilken åldersgrupp riktas den till?

–    Barn i tioårsåldern – och 43-åringar för den delen. Vi hade enastående roligt när vi gjorde den.

Den lille trolliknande figuren Hilding Vilding som hjälper flickan Maja-Fina-Stina in i Grönsakslandet, som sjukhuset kallas, får pruttar i magen när det blir spännande – ett sätt att visualisera det som händer när barn blir oroliga och ängsliga. Och så bejakar det kiss och bajs-humorn de flesta har, definitivt författaren och illustratören, enligt Stefan Wahlberg.

Boken får en upplaga på 10 000 exemplar och läggs snart ut på webben. Där kan man få den uppläst. Stefan Wahlberg har själv läst in den.

– Den kommer att översättas till fyra andra språk också.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.