Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hur förbereder ni er för litteraturpriset?

Publicerad: 5 oktober 2011, 10:44

I morgon är det dagen D för många litteraturälskare. Klockan 13.00 slår Peter Englund upp dörrarna i börshuset och berättar vem som får årets Nobelpris. En nervös stund för kulturradion som sänder direkt.


Ämnen i artikeln:

P1

Vi är i full färd. Vi har under en lång tid samlat på oss tips om 100-tals författarskap som kan vara aktuella. Bland annat kontakter till experter och översättare. Och samtidigt som vi håller på med den här, nästan absurt breda, reserchen pågår en parallell utbildning i våra nya telefoner och telefonväxlar, säger Mattias Berg, redaktionschef och ansvarig utgivare på kulturradion i P1.

Tror du ni har rätt namn i bunten av utvalda författarskap?

Jag hoppas det. Men det ska man inte vara säker på. Det har nog hänt att vi inte haft det.

Vilket namn tror du det blir som Peter Englund säger?

Ja du, jag har varit länge i branschen, över 25 år. Och det blir bara svårare och svårare för varje år.

För att alla kända namn har betats av?

Nej, det tror jag inte. Världen har bara blivit större. Under de här åren har Akademin breddat upptagningsområdet ordentligt. Sedan är de bra på att hålla det hemligt också. Och på senare år har vadslagningsbolagen kommit in i bilden också.

Precis. Jag såg att Bob Dylan är favorit nu. Tror du han kan vara aktuell?

Det tror jag inte. Men vem vet. Samtidigt så kan det vara någon eller några som satsat större summor på honom och på så sätt påverkat oddsen.

Tomas Tranströmer då?

Det stora problemet där är att han är svensk. Akademin har säkert diskuterat hans namn. Men sedan är de medvetna om vilka diskussioner det blev senast någon svensk fick priset (Harry Martinson och Eyvind Johnsson 1974). Men Tomas Tranströmer har en stark ställning i världen så jag tror egentligen inte att det skulle bli så stort problem.

Men vem tror du nu får det?

Jag vet inte. Men om jag får hoppas så går det till japanen Haruki Murakami. Och nu tror du att det är någon smal och svårläst författare men så är det inte. Han är bred, spännande och mycket läsvärd.

Haruki Murakami har bland annat skrivit Fågeln som vrider upp världen och Vad jag pratar om när jag pratar om löpning. Enligt spelbolaget Ladbrokes är han tredjefavorit till priset och ger åtta gånger pengarna efter Bob Dylan (odds 5.00) och den syriske författaren Adonis (6.00).

Läs också DN:s Maria Schottenius om kulturredaktionernas kapplöpning på den person som på en minut blir världens mest eftersökta namn.

Ämnen i artikeln:

P1

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev