Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hur fick du Jimmie Åkesson att darra, K-G Bergström?

Publicerad: 21 september 2010, 10:54

På måndagen fick SVT:s utfrågare K-G Bergström Jimmie Åkesson att surna till och låsa in sig i ett rum.


Ämnen i artikeln:

K-G BergströmSVT

När jag förberedde mig hade jag turen att läsa en artikel av Gellert Tamas där han skrev att det är procentuellt sett dubbelt så många kvinnor i Afghanistans, Pakistans och Förenade arabemiratens parlament som bland de 15 högst placerade ledamöterna på Sverigedemokraternas lista. Det var oväntat och något han inte riktigt hade svar på, ett angrepp på partiets favoritfråga. Där lyckades jag vända hans eget vapen mot honom.

Hur förbereder man sig inför en eftervalsanalys endast en dag efter valet?

Ja, det var lite av en mardröm faktiskt. Jag var på valvaka till halv två på natten. När jag väl lyckats somna i ett av övernattningsrummen på SVT, hörde jag hur en nyckel stacks i låset. Det visade sig vara en kollega som också skulle sova över i ett av rummen och som på något sätt råkat få nyckeln till mitt rum. Det blev bara två timmars sömn innan det var dags att börja förbereda en timmes utfrågningar. Och det innebar halv panik eftersom alla ur regeringen tackade nej. Till slut ställde Carl Bildt upp och det var tur. Det hade sett konstigt ut med bara Jimmie Åkesson och Miljöpartiets språkrör. Det var maximalt stressigt och egentligen sämsta möjliga utgångsläge när man är så trött. Men kaffe hjälper mot mycket.

Du borde ju ha haft stor nytta av din erfarenhet och rutin i det läget?

Ja, det är klart. En fördel är också att jag inte är ett dugg rädd för dem jag intervjuar. När det gäller mina olika roller som reporter, kommentator och intervjuare så tycker jag själv att jag är bäst som intervjuare. Det var faktiskt första gången jag intervjuade Jimmie Åkesson och en sak med honom är att han svarar väldigt kort på frågor. När två tredjedelar av intervjun var gjord hade jag inga frågor kvar. Så det var bara att komma på nya och det gick ju bra.

Du tände till ordentligt när du intervjuade Miljöpartiets språkrör. Varför det?

Det var ju så fullständigt fräcka! Fredrik Reinfeldt gjorde precis samma sak som Sahlin skulle ha gjort i ett liknande läge. Men det förnekar Miljöpartiet och då blir jag tokig. Jag borde kanske ha varit coolare men man måste få reagera också. Det var verkligen fräckt.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

K-G BergströmSVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev