Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hovrätten sänkte arkiversättning

Publicerad: 23 maj 2006, 14:12

Drygt 2 000 kronor blev 200. Hovrätten har sänkt ersättningen till journalisten Clas Thor för två av hans artiklar som efter publicering i Nerikes Allehanda funnits i Mediearkivets databas. Journalistförbundet, som är Thors ombud, överväger att överklaga domen.


Tingsrätten och hovrätten har samma syn på att de artiklar som det gäller är verk i upphovsrättslig mening. De var publicerade i NA sommaren 1997 då Clas Thor också fick arvode för dem. Tingrätten ansåg att han borde ha 20 procent av detta arvode för Mediearkivets nyttjande i databasen under sju månader två år senare. Det belopp som utdömdes var 2 109 kronor. Efter Mediearkivets överklagande till hovrätten har nu beloppet sänkts till 200 kronor.
– Det är en framgång för tidningsbranschen och för Mediearkivet, summerar arkivets ombud Peter Danowsky, som understryker att det handlar om två olika typer av nyttjande.
Det ena nyttjandet är publicering, det andra (Mediearkviets databas) är mer att jämställa med ett klipparkiv, anser han.
– Sett så är även 200 kronor för högt i förhållande till värdet. Kanske kommer också Mediearkivet att överklaga.
Journalistförbundets Olle Wilöf har varit Clas Thors ombud. Han är besviken över att hovrätten resonerat så rapsodiskt och att förstagångsarvodet aldrig kom med i hovrättens resonemang.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev