Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hovrätten hävde beslut om mördade reporterns dator

Publicerad: 30 mars 2015, 04:10

Hovrätten hävde i fredags med omedelbar verkan beslutet att åklagaren fick beslagta den mördade Folkbladet reporterns dator och mobil.


Ämnen i artikeln:

Folkbladet

Hovrätten i Umeå menar att källskyddet väger tyngre än åklagarens skäl, att en genomgång av hennes dator och mobil skulle kunna ge något av intresse för utredningen.

Att Folkbladet inte skulle få vara med vid en sådan genomgång skulle dessutom innebära att källorna inte skulle kunna skyddas. Rättigheten att anonymt lämna uppgifter till media finns i grundlagen och risken för att en uppgiftslämnares identitet röjs vid polisens genomgång av dator och telefon väger mycket tungt, konstaterar domstolen.

Jag tycker att det är oerhört skönt att journalistiken, källskyddet och grundlagen får det här erkännandet. Källskyddet är ett fundament i allt det vi gör och därför känns det otroligt bra att vi får det här beslutet, säger Folkbladets chefredaktör Anna Lith till den egna tidningen.

Men det ligger även i mitt intresse att mordutredning fortgår och jag kommer att vara polisen behjälplig på alla sätt jag kan. Men under förutsättning att jag kan skydda källorna,

Nu har Folkbladet överklagat beslutet

Åklagaren fick rätt att undersöka Elin Falks dator

Ämnen i artikeln:

Folkbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.