Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hovrätten godkänner husrannsakan på Aftonbladet

Publicerad: 12 juni 2015, 10:48

Tingsrätten gav polisen rätt att göra en husrannsakan på Aftonbladet för att få tag på bilder på misstänkta rånare. Nu går hovrätten på samma linje. Men ännu är inte sista ordet sagt.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Polisen krävde att Aftonbladet skulle överlämna ett antal bildfiler på misstänkta gärningsmän till ett rån i Kista i slutet av maj. Solna tingsrätt gav polisen rätt att genomföra en husrannsakan.

Tidningen vägrade med hänvisning till källskyddet och överklagade till hovrätten. Som går på tingsrättens linje.

”Sammantaget konstaterar hovrätten att de grundläggande förutsättningarna för husrannsakan är uppfyllda och att åtgärden inte heller syftar till att beslagta ett föremål som omfattas av regeln om beslagsförbud. Något hinder mot husrannsakan på den grunden finns således inte.”

Men beslutet kommer att överklagas till Högsta domstolen.

Det som står i domen bryter mot källskyddet och det tänker jag inte acceptera. Därför överklagar vi och vill att Högsta domstolen tittar på det här, säger tidningens publisher Jan Helin till den egna tidningen.

Har polisen att att gå in på redaktionen och beslagta journalisters datorer? För det är det ytterst som står här i domen. För mig är det en horribel rättsordning och det kan jag inte acceptera som ansvarig utgivare, säger han vidare.

Aftonbladet överklagar husrannsakansorder

Polisen får göra husrannsakan på Aftonbladet

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev