Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hoten stoppade polisen – journalisterna fortsätter

Publicerad: 4 september 2007, 08:36

Den norske finansmannen Kjell Inge Rökke kämpade mot oligarken Michael Khodorkovskij om ett norskt varv och anlitade tidigare brittiska elitsoldater för att avlyssna konkurrenten. Nu har allvarliga hot tvingat norska polisen att stoppa utredningen - men journalisterna på TV 2 fortsätter att gräva.


TV 2 Nyheterna i Norge avslöjade igår att den kände finansmannen Kjell Inge Rökke och hans bolag Aker skulle ha avlyssnat en konkurrent för sex år sedan.

Hoten mot polisen och journalisterna i Norge har ringts in från ”utländska” personer. Såväl polis som journalister skulle få en ”smak av helvetet” om de fortsatte att undersöka omständigheterna kring den påstådda avlyssningen.

Medan den norska polisen valde att stoppa all vidare efterforskning i frågan, fortsätter journalisterna vid TV 2 att gräva vidare – med polisskydd.

– Vi kan inte låta oss stoppas av sådant här, säger nyhetsredaktör Jan Ove Årsæther i TV 2 till E24.no. Vi fortsätter att jobba med saken och vi kommer att publicera andra delar i rapporten de följande dagarna.

Rapporten som Årsæther nämner, har utarbetats av det norska försvarets säkerhetstjänst i samarbete med norsk och svensk polis. I rapporten heter det att Kjell Inge Rökke och Aker ska ha avlyssnat en konkurrent, fondbolaget Odin, år 2001 då Rökke ville köpa det norska varvet Kværner.

På den tiden slogs Kjell Inge Rökke och den ryske oljemagnaten Michael Khodorkovskij om kontrollen över Kværner. Striden handlade om flera miljarder kronor. Odin, som satt på sju procent av aktierna i Kværner, valde att samarbeta med Khodorkovskij.

Odin fick misstankar om att de blivit avlyssnade och polisen började undersöka förhållandena. I april i år blev de färdiga med sin undersökning. TV 2 har nu fått tillgång till rapporten, som bland annat berättar att de som har avlyssnat Odin ska ha använt sig av tidigare brittiska elitsoldater (Special Air Service, SAS) till uppdraget.

Men under den tid TV 2 har arbetat med frågan har polisen tagit tillbaka upplysningarna om att Aker skulle ha varit inblandat i saken och att Odin blev övervakat.

Kjell Inge Rökke satt igår kväll och såg tv-inslaget tillsammans med internerna på Hof-fängelset i Norge. Rökke avtjänar för närvarande ett 30 dagars straff för korruption. Rökke betraktar tv-reportaget som ”galenskap” och överväger nu att vidta rättsliga åtgärder mot TV 2.

TV 2-journalisterna fortsätter att gräva vidare i frågan och har nu också tagit emot polisens erbjudande om beskydd. Kanalen har också förstärkt sin säkerhet, men vill inte närmare gå in på vad det rör sig om.

Avlyssningshistorien har skapat starka reaktioner i Stortinget. Flera medlemmar av Stortingets justitieutskott kräver nu att alla kort läggs på bordet i den här frågan.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev