Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hotad irakisk journalist Stockholms nya fristadsförfattare

Publicerad: 18 juni 2015, 05:11

"Kulturens hjälte" Ashraf Atraqchi har flytt terrorgruppen IS härjningar i Mosul och utsatts för mordförsök.


Stockholms nya fristadsförfattare under de kommande två åren är den irakiske journalisten och curatorn Ashraf Atraqchi. I Mosul (Irak) har han bloggat och skrivit artiklar om stadens kulturskatter som förstörts av extremister. Till följd av hans arbete har han utsatts för hot och mordförsök.

Kulturhuset Stadsteatern ansvarar för stadens fristadsprogram. Ashraf Atraqchi kommer framöver delta i offentliga samtal, diskussioner och i Forum/Debatts verksamhet. Atraqchi säger själv i ett pressmeddelande att han vill vittna om IS härjningar i Irak och vad som händer i Mosul, sprida kunskap om irakisk konst och fortsätta driva sin blogg:

”I Sverige har jag en uppgift och ett budskap, jag vill vara en bro mellan konstnärer i Mosul och den fria världen. Jag ska försöka vara stadens röst, för den rösten har varit frånvarande alldeles för länge. Framför allt vill jag berätta om den moderna konsten som förstörts, för det har inte uppmärksammats”, säger Ashraf Atraqchi.

Johan Wirfält, chef för Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern, kallar honom ”en kulturens hjälte”:

”Kulturhuset Stadsteatern kommer arbeta tillsammans med honom för att öka medvetenheten om vad det innebär att hotas till livet bara för att man värnar konst och demokrati. Samtidigt är fristadsprogrammet en påminnelse om att yttrandefriheten inte kan tas för given heller i Sverige. Även här utsätts skrivande människor för hot.”

Stockholms stads fristadsprogram innebär att en utvald författare (även hotade journalister, poeter, manusförfattare och andra yrkesskrivande) får ett stipendium och en lägenhet att bo i, upp till två år.

Sedan 2005 är Stockholm del av fristadsnätverket ICORN (International Cities of Refuge Network).

Stockholm har tidigare haft åtta gästförfattare från följande länder: Syrien, Iran, Nigeria, Syrien, Kina, Georgien och Etiopien.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev