Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hot om våld mot journalister i Brasilien

Publicerad: 29 oktober 2018, 06:52

Inför presidentvalet i Brasilien har det politiska våldet trappats upp. Bland dem som hotats finns landets journalister.


På söndagen hölls den andra och avgörande omgången av presidentvalet i Brasilien. Inför valet, i vilket högerkandidaten och yrkesmilitären Jair Bolsonaro (PSL) varit segertippad, har oron för våldsamheter i landet varit stor.

Redan under våren trappades det politiska våldet upp – precis som den politiska retoriken. Och den senaste tiden har anhängare till presidentkandidaten Bolsonaro hotat att skada högsta domstolen och gå till fysisk attack mot journalister samt väljare som inte röstar på honom. Det rapporterar Reuters. Men våldet och den upphetsade retoriken kommer även från andra politiska håll, om än i mindre utsträckning.

Bolsonaros politiska motståndare, Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad (PT), har under presidentkampanjen anklagat de brasilianska medierna för att sprida falska nyheter om honom och hans parti, skriver TT.

Brasilien återfinns på plats 102 av 180 länder i Reportrar utan gränsers årliga Pressfrihetsindex.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.