Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hot om ny lagstiftning efter toplessbilder

Publicerad: 18 september 2012, 10:25

Irish Daily Stars kontroversiella publicering har lett till att chefredaktören stängts av och Irlands justitieminister hotar med ny lagstiftning. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Storbritannien

Den irländske chefredaktören Michael OKane har nu blivit avstängd från sin tidning efter publiceringen av toplessbilderna på hertiginnan av Cambridge, tidigare Kate Middleton. Det kan förmodligen rädda Irish Daily Star från att läggas ned. Men publiceringen kommer få andra konsekvenser.

Irlands justitieminister Alan Shatter har aviserat att han åter tänker ta fram ett gammalt lagförslag om personlig integritet som bland annat kan förbjuda återgivandet av den här typen smygfoton. Det irländska journalistförbundet varnar redan för inskränkningar i yttrandefriheten som en konsekvens av den här publiceringen.

Michael O’Kane, chefredaktör för Irish Daily Star, försvarade i tv publiceringen av toplessbilderna några timmar efter att de gått i tryck. Han betonade då att bilderna inte fanns med i upplagan som gick till Nordirland där en annan lagstiftning gäller. Sedan blev det tyst från honom och tidningens webbsajt stängdes ner. Antingen från besökstrycket eller som en medveten handling från ägarna.

Nu är O’Kane avstängd från sin tjänst i avvaktan på en utredning över hur det gick till när bilderna kom med i tidningen. Hälftenägaren till tidningen, ”mediebaronen” Richard Desmond, var så upprörd över publiceringen att han meddelade att tidningen skulle läggas ner. Hans egna engelska titlar, Daily Express och Daily Star, hade avstått från att återpublicera bilderna från Berlusconi-ägda franska Closer.

Richard Desmond har byggt sitt medieimperium med start i en musiktidning och utgivning av så kallade herrtidningar, till exempel Penthouse i Storbritannien, en verksamhet som han sålde 2004. Kvar i hans tv-bolag finns fortfarande flera ”vuxenkanaler” och tidningsutgivningen har ett rikt utbud av tidningar om kändisars privatliv, bland annat OK!, som finns i tio länder.

När Desmond nu hotar med nedläggning av Daily Star har detta på Irland mest framstått som ett sätt att ta vara på sina kommersiella intressen i Storbritannien, där man just nu riskerar en betydligt hårdare medielagstiftning.

För knappt ett år sedan fick Michael O’Kane jobbet som chefredaktör för Irish Daily Star, som är en lönsam tabloid. Tidningen delar material med Desmonds engelska Daily Star, främst engelska inrikes- och sportnyheter, men har också en stor irländsk redaktion. Drygt 100 personer skulle drabbas av en nedläggning. Upplagan ligger på drygt 90 000 ex.

Den andra hälften av tidningen ägs av INM, det sargade medieimperium där svensken Bengt Braun satt i styrelsen fram till i sommar. Den kontroversielle finansmannen Denis OBrien tog då makten i INM. Företaget som är Irlands största medieföretag säljer nu ut sitt sydafrikanska mediebolag i ett försök att få ner sin omfattande skuldsättning. O’Brien har kritiserats för att försöka påverka innehållet i tidningarna när han själv varit föremål för granskning.

Men att lägga ner en lönsam tidning för ett publicistiskt övertramp är att ta i överkant, har INMledningen meddelat. Att sparka chefredaktören och de jurister han haft kontakt med före publiceringen blir därmed troligen lösningen. Avtalet med Daily Star löper enligt uppgift på ytterligare 38 år och är svårt att komma ur för Richard Desmonds bolag.

UPPDATERING: I dag vann hertigparet en stor seger då en fransk domare förbjöd den fortsatta publiceringen av toplessbilderna. Det rapporterar brittisk press. Franska Closer kan inte sälja bilderna till någon annan publikation och tvingas plocka bort bilderna från nätet. Prins William och Catherine kommer att motta originalbilderna inom 24 timmar.

Lars Herlin

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev