Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hot och trakasserier får kvinnliga skribenter att vilja sluta

Publicerad: 18 april 2017, 05:02

Sju av tio kvinnliga opinionsbildare inom dagspress har funderat på att lämna yrket sedan de utsatts för hot eller trakasserier. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av TU och nätverket Klara K.

Ämnen i artikeln:

TU

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Undersökningen visar att var tredje kvinnlig ledarskribent, krönikör, chefredaktör och kommentator inom inom dagspress och nyhetsmedier har övervägt att sluta med journalistik. Det på grund av trakasserier de utsatts för med anledning av sitt yrke.

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande:

”Nu är det viktigt att regeringen följer de uppmaningar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nyligen presenterade i sin rapport om mediernas säkerhet. Och avsätta reella resurser för att bland annat se över hot och trakasserier mot medier, men också arbeta fram skyddsstrategier för journalister.”

I en debattartikel i Svenska Dagbladet understryker att Jeanette Gustafsdotter, Petra Nedfors och Camilla Wagner att risken om ingenting görs är att kvinnor väljer att lämna journalistiken – vilket skulle göra att kvinnors röster och perspektiv försvinner ur den öppna debatten:

”Det är snart hundra år sedan riksdagen klubbade att kvinnors röster har samma tyngd som mäns och beslutade om allmän och lika rösträtt. Att stillatigande se på när kvinnor hotas och trakasseras till tystnad vore ett sällsynt dåligt sätt för en jämställd ­regering att markera den högtidsdagen.”

Om undersökningen

Målgrupp: Kvinnliga ledarskribenter, chefredaktörer, krönikörer och kommentatorer verksamma vid TU-anslutna medier

Metod: Webbundersökning med urval från TU

Fältperiod: 6-20 mars 2017

Antal intervjuer: 85 st

Svarsfrekvens: 31,5 procent

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev