onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hon tar över Mediekompass

Publicerad: 26 augusti 2010, 06:48

I fem år jobbade Ulrika K Engström som journalist i Kina, bland annat som Svenska Dagbladets Kinakorrespondent. Att verka under censur är en erfarenhet hon tar med sig.


Ulrika K Engström arbetade också som kultur- och nöjesredaktör på Thats Shanghai, en engelsspråkig lokaltidning i Shanghai. Allt hon gjorde där skulle godkännas av censuren. Men hon lärde sig hur man kunde komma förbi den.

     Gayvärlden kunde vi till exempel inte skriva om. Men det gick att skriva att på en krog var det gott om glada flickor (gay girls) och att regnbågsflaggorna vajade, säger Ulrika K Engström.

Man fick också tänka på vilka bilder man tänkte publicera. För djupa urringningar blev till exempel inte godkända.

     Då var det bara att lyfta ut dem.

Självcensuren var en naturlig del av jobbet. Men till slut fick hon nog och sa upp sig och började frilansa för svenska tidningar i stället.

Nu har hon flyttat hem till Sverige igen. Snart tar hon över ansvaret för TU:s ungdomssatsning Mediekompass.

     Det känns väldigt roligt. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta lansera den nya sajten och uppmuntra unga att vara kritiskt granskande mediekonsumenter.

Ulrika K Engström har en pol mag i statsvetenskap och nationalekonomi och är författare till reportageboken Den harmoniska revolutionen rebeller, patrioter och vanliga kineser (Norstedts, 2008). Hon har också jobbat på Dagens Nyheter, Hudiksvalls Tidning, Tidningen Res och Svenska Dagbladet.

Ulrika K Engström tar över som verksamhetsledare för Mediekompass efter Lena Victorin som har fått ett jobb inom public service-radio.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev