Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hon är mediebranschens mäktigaste kvinna

Publicerad: 6 mars 2013, 07:04

Googles vd Stina Honkamaa är den mediechef som placerar sig högst när Veckans Affärer listar näringslivets mäktigaste kvinnor.


Ämnen i artikeln:

Cilla BenköGunilla AskerEva HamiltonHanna StjärneAnna SettmanStina HonkamaaGunilla HerlitzVeckans Affärer

Stina Honkamaa är på 31:a plats på listan. (48 plats i fjol).

Motiveringen: Har etablerat sig som en av Googles starka kvinnor genom att göra Sverige till sökjättens globala utvecklingshubb, vilket bland annat gett hennes makttiteln director. Bolagets svenskutvecklade videokonferenssystem Hangouts är en av Googles framtidsprodukter.

Gunilla Herlitz, DN:s publisher och affärsområdeschef för Bonnier News är på plats 42. (22:a i fjol)

Motivering: DN:s redan ägarbejublade vd har fått utökat mandat att basa över hela dagstidningsverksamheten i nya affärsområdet Bonnier News med DN, Expressen, DI, Sydsvenskan och tryckerierna. Enligt initierade källor är det få tjänstemän Bonnier gett mer mandat.

Aftonbladets förra vd Anna Settman har också halkat ner på listan. I fjol var hon på plats 24, nu återfinns hon på 50 plats som vd för MTG Pay TV Nordic. Motivering: Har i dagarna bytt vd-stolen på Aftonbladet mot uppdraget att synka MTG:s traditionella betal-tv-verksamhet med webb-tv-tittandet i nya kanaler. Tar plats i koncernledningen och rapporterar direkt till nya koncernchefen Jørgen Madsen Lindemann.

Ulrika Saxon, affärsområdeschef för Bonnier Growth Media är på plats 97 (41) Motivering: Från det problemtyngda segmentet tidskrifter har denna trogna Bonniertjänsteman förlänats ansvaret för familjens framtida inkomster genom affärområdet Bonnier Growth Media, uteslutande digitala och globala verksamheter. Sitter i Electrolux styrelse.

Ny på listan är Hanna Stjäne, publisher på UNT. Hon är på plats 106 med motiveringen: Reportern som gjorde sin chefskarriär på Sveriges Radio sitter på både vd- och chefredaktörskapet på en av landets största landsortstidningar. På den tiden har hon ökat räckvidden, startat livesänd sport och har slagit digitalt rekord. Och inte minst: vänt ekonomin.

Gunilla Asker, vd för Svenska Dagbladet har tagit några steg ner på listan. Nu är hon på plats 109 (95) med motiveringen; Omsättning och vinst minskar. En förklaring är regelbundna nedskärningar. Men SvD tar andelar på den viktiga framtidsmarknaden internet och kallar sig nu den största digitala morgontidningen. Snacka om relevans för uttrycket ”gasa och bromsa samtidigt”.

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, är på plats 111 (118) med motiveringen: Många stora journalistkarriärer har börjat på en sportredaktion, så även denna. Idag är hon vd på företaget hela Sverige litar mest på. Sitter som enda kvinna i styrelsen för de europeiska public service-bolagens organisation, EBU.

Eva Hamilton, vd på SVT är hack i häl på plats 112 (110) med motiveringen: Journalisten blev vd 2006 och har sedan dess drivit SVT genom en snårskog av licensutredningar och affärsutveckling i en allt hätskare debatt om konkurrensvillkor. Sänder numera hela bolagets utbud via internet, vilket gör varje uppkopplad apparat tv-licenspliktig.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev