Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Holländska statsbetalda journalister inget för Sverige

Publicerad: 15 maj 2009, 04:10

Nederländernas medieminister Ronald Plasterk satsar 4 miljoner euro, drygt 40 miljoner kronor för att till dagstidningarna statligt avlöna 60 unga journalister i två år. Den här modellen är inget för Sverige, konstaterar fyra medieledare.


Den nederländska mediemarknaden, särskilt dagstidningarna, är hårt trängda, som i övriga Europa. De som oftast får går när redaktionerna drar ner är de unga journalisterna. Det är bakgrunden till Ronald Plasterks satsning, som har likheter med den franske presidenten Sarkozys initiativ i fjol för att hjälpa den franska pressen.

De omkring 30 nederländska dagstidningarna kan engagera vardera 2 av de statligt betalda unga journalisterna, som får lön i två år.

Satsningen drar igång efter sommaren.

Svenska tidningsledare tror inte på idén:

Kjell Carnbro, chefredaktör på Sundsvalls Tidning och invald i Medieföretagens styrelse:

–    Är det villkor kopplade till anställningarna?
–    Det känns lite främmande för oss. Man skulle misstänka att det finns villkor. Jag förstår initiativet, när unga journalister har svårt att få jobb, men man borde finna andra vägar, till exempel använda de konfliktfonder Tidningsutgivarna nu skriftar ut.

Så detta är inget för Sverige?

–    Nej.

Katrin Säfström, chefredaktör på Folket, Eskilstuna:

–    Svårt. Å ena sidan säger jag instinktivt nej. Å andra sidan, när man har presstöd?
–    Men, nej. Det är ingen vettig lösning. Man kan alltid diskutera hur public service är finansierat, men jag tilltalas inte av idén. Vi ska stå fria.

Så det är ingen modell för Sverige?

–    Nej.

Anna Serner, Tidningsutgivarnas vd:

–    Här i Sverige är inte problemet brist på kvalificerad journalistik. Vi har inte ett utbudsproblem utan ett problem med betalningsviljan.
–    De pengarna skulle statsmakten kunna satsa på opinionsbildning om varför tidningar behövs.

Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande:

–    Statsmakten får gärna pytsa in mer pengar för att stödja journalistiken. Men just den här modellen ger en betänklig koppling.
–    Men gärna mer stöd till god journalistik, och till större mångfald. Vi behöver fler av varandra oberoende medieägare.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.