Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Högsta instans prövar källskydd för myndighetstidningar

Publicerad: 22 mars 2017, 07:49

När en tidning drivs inom en myndighet, vad går då först? Offentlighetsprincipen eller källskyddet? Nu ska frågan avgöras i Högsta förvaltningsdomstolen.


I augusti förra året röjdes en anonym källa när en person begärde ut mejlloggen till myndighetstidningen Hav & Vatten som allmän handling. Med stöd av offentlighetsprincipen fick personen ut e-postkonversationen där tipsarens namn, mejladress och själva tipset framgick.

Händelsen anmäldes till justitiekanslern (JK) av tipsaren, men i slutet av september beslutade JK att inte inleda någon förundersökning om brott mot tystnadsplikten.

Fallet gick till kammarrätten i Göteborg som slog fast att e-postloggen och svaret på tipsarens mejl inte utgör en allmän handling enligt Tryckfrihetsförordningens (TF) mening. Därför skulle handlingarna inte ha lämnas ut till de två personer som begärt ut dem och hänvisat till offentlighetsprincipen.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen meddelat prövningstillstånd i fallet.

”Den fråga i målet som har lett till att Högsta förvaltningsdomstolen meddelat prövningstillstånd är om en myndighet är skyldig att lämna ut uppgifter i en s.k. e-postlogg som avslöjar vem som lämnat in ett meddelandet avsett endast för offentliggörande i periodisk skrift som ges ut av myndigheten”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i beslutet.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News