Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hildebrandt blir gästprofessor i Karlstad

Publicerad: 15 juni 2015, 06:19

"Glad och ödmjuk inför hedersutnämningen."


Journalisten och författaren Johanne Hildebrandt har utsetts till gästprofessor i Global media studies vid Karlstads universitet.

”Jag är oerhört glad och ödmjuk både över denna hedersutnämning men också över att Karlstads universitet vill ta till vara på de kunskaper jag tillskansat mig under min karriär”, säger Hildebrandt i ett pressmeddelande.

”Konfliktrapportering och dess effekter i media är oerhört viktigt och har stor påverkan inom många områden, både nationellt och globalt. Min förhoppning är att kunna förmedla detta, tillsammans med praktiska kunskaper från krigszoner, media, opinionsbildning, konflikthantering och även den militära världen till de studenter jag ska undervisa.”

Johanne Hildebrandt är en av få svenska journalister som arbetat som krigskorrespondent i forna Jugoslavien, Irak och Afghanistan. I Karlstad kommer hon att hålla föreläsningar i bland annat kriskommunikation. Första tillfället blir en högtidsföreläsning den 1 september.

”En kunnig bevakning och diskussion av konflikter och mediernas roll i och bevakning av dessa något som behöver lyftas och diskuteras i mycket högre utsträckning i Sverige”, säger Michael Karlsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet.

”Vi menar att Johanne Hildebrandt är en mycket lämpad kandidat genom sina reportage från krigshärdar, publicerade böcker samt priser som Guldspaden och nominering till det stora journalistpriset.”

2012 valdes Hildebrandt in i Kungliga Krigsvetenskapsakademiens avdelning 1 Lantkrigföring, som första kvinna sedan grundandet år 1796.

Gästprofessuren Ander Visiting Professor in Global Media Studies inrättades vid Karlstads universitet 2009 och finansieras av Ann-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning. Den tillsätts årligen och såväl akademiker som framstående personer inom mediebranschen kan komma i fråga.

Vad gör en inbäddad reporter?

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev