Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hets mot folkgrupp kan gälla svenskar

Publicerad: 22 april 2015, 10:54

Hets mot folkgrupp kan gälla gruppen svenskar men gruppen är en majoritetsgrupp och därför är tröskeln högre, är kontentan av en ny dom.


Domen i Norrköpings Tingsrätt gäller hets mot folkgrupp mot gruppen svenskar. Enligt tingsrätten kan hets mot folkgrupp teoretiskt sett tillämpas på uttalanden om svenskar då det ”..enligt tingsrättens mening anses stå klart att avsikten varit att även svenskar som grupp kan omfattas av bestämmelsen i 16 kap. 8 § brottsbalken.”

Men det krävs betydligt mer än i det aktuella fallet för att det ska leda till en fällande dom. Inlägget som prövats publicerades på en blogg och lyder ”Svenskar är det sämsta av gojer. Svenskar är ett folk som aldrig kunnat bete sig civiliserat, utan de har barbariet inprogrammerat i sina gener. Detta leder till att hart nära varje svensk är en potentiell sexualförbrytare, och till att svenskar inte hyser respekt för judar och andra. Svenskar beter sig som djur. Jag vill gå så långt som att säga att svenskar såväl etniska som kulturella svenskar jämförda med andra folk, är ohyra, vidrig ohyra. Det vore inte mer än rätt om alla svenskar utrotades försvann från jordens yta

Så här skriver tingsrätten i sin bedömning: Inlägget har publicerats på internet och således haft bred tillgänglighet. Samtidigt torde inlägget endast ha nåtts av personer som aktivt besökt sidan. Målgruppen för inlägget har varit svenskar. Vad X i detalj åsyftat med detta begrepp är delvis oklart. Genom definitionen såväl etniska som kulturella svenskar står det dock klart att uttalandet varit riktat mot en mycket bred grupp av människor, närmare bestämt en majoritetsgrupp. Till detta kommer att X uttalande också ter sig svävande. Behovet av att inskränka yttrandefriheten beträffande uttalanden som riktar sig mot majoritetsgrupper torde enligt tingsrättens mening inte göra sig gällande i lika stor utsträckning som i förhållande till minoritetsgrupper. Det kan konstateras att uttalandet innehåller ett mycket nedsättande och stötande språk. Uttalandet torde dock vara av sådan karaktär som bäst bemöts i en fri och öppen debatt. Med beaktande härav och av att undantag från yttrandefriheten ska ske restriktivt bedömer tingsrätten att en inskränkning av yttrandefriheten inte kan anses nödvändig i detta fall. Inlägget uppnår således inte kravet för missaktning.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.