Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Herlitz tar på sig skulden för Leopoldbråket

Publicerad: 20 januari 2010, 06:36

Linda Leopold gjorde inget fel. Att det blev en sådan turbulens kring hennes text i Dagens Nyheter tar Gunilla Herlitz på sig ansvaret för. Men kritiken att tidningen blivit mesig och hovsam under hennes ledning ger hon inte mycket för.


Ämnen i artikeln:

IkeaDagens NyheterGunilla Herlitz

Någon egentlig smekmånad på det nya jobbet har det inte varit tal om anser Gunilla Herlitz. Kanske för att hon hade ”privilegiet” att få förbereda sig rätt ordentligt på uppdraget. Men hon hade inte förberett sig på alla engagerade läsare som DN har.

– Många har en väldigt nära relation till tidningen.

Engagemanget kan ta sig många uttryck. Vissa börjar blogga om sina känslor. Paula Hammerskog berättar i ”Älskade DN” om sina farhågor och tvivel om den tidning hon tidigare jobbade på. Där skriver hon bland annat att hon inte vill ha en mesig och hovsam DN.

Gunilla Herlitz säger sig känna till bloggen men har inte läst den. Även på andra sajter luftar man kritik mot DN, bland annat på Mindpark och Svenåke Boströms Tidningsliv. Att hennes tidning är mesig och hovsam håller hon inte med om på något sätt. Det grundar sig enligt henne till stor del på efterdyningarna av turerna kring Linda Leopolds bevakning av Nobelfesten. Att det blev som det blev där tar Gunilla Herlitz till stor del på sig skulden för.

– Självklart är det inte hennes fel. Hon levererade det hon skulle. Det är snarare utlägget som inte fungerade och det är ju mitt ansvar.

Linda Leopold är inte på något sätt svartlistad på DN. Hon kommer att få skriva modekritik fler gånger.

– Men vanliga reportage och kulturartiklar ska vi göra själva.

Beslutet att stoppa en annons från den polska fackföreningen Solidaritet har också ifrågasatts. I alla fall utanför DN-huset. I annonsen bad Solidaritet IKEA sätta press på ett polskt vaktbolag så att dess anställda i alla fall ska få gå med i facket. Enligt Gunilla Herlitz är annonsen vilseledande.

– Den innehöll ett antal märkliga formuleringar. Och där stod att man hotade att bryta armarna på folk. Vilket är en kriminell handling.

Så det har inget att göra med att ni värnar om IKEA som annonsör?

– Absolut inte.

Hon påpekar också att det händer då och då att annonser stoppas.

När ryktet spreds att Namn och Nytt-sidan skulle läggas ner hörde också ett stort antal läsare av sig. Gunilla Herlitz kunde lugna dem med att så inte var fallet.

Det handlade om att man sagt upp och omförhandlat ett stort antal frilansavtal.

Av dessa tre ”stormar” är det bara den sista som de som Gunilla Herlitz kallar vanliga läsare har hört av sig om.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.