Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Herlitz: Stora diskussioner om innehåll i nya DN

Publicerad: 25 augusti 2011, 10:29

Några nya journalistiska visioner blir det inte när DN gör om sin form. Och även läsarna i Kiruna och Ystad är intresserade av den nya Stockholmsdelen menar DN:s publisher Gunilla Herlitz.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterGunilla Herlitz

Vissa tror på bokmässan. Andra säger i oktober. Första november har också nämnts som lanseringsdag för Dagens Nyheters nya form. Enligt DN:s publisher Gunilla Herlitz är det exakta datumet för lanseringen inte spikat ännu.

En stor förändring är den nya Stockholmsdelen. 80 procent av läsarna finns i Stockholm. Det känns därför naturligt att tydligare fokusera på en förbättrad och utökad Stocksholmsbevakning enligt Gunilla Herlitz. En bevakning som även DN-läsarna i övriga landet får ta del av då alla upplagor får den nya Stockholmsdelen.

Finns det inte en risk att bli uppfattad som en tidning bara för Stockholmare?

Jag tror inte det. Vi vet att våra läsare utanför Stockholm är intresserade av allt som händer i huvudstaden, inte minst vad gäller kulturutbudet. Så gott som alla prenumererar på en lokaltidning, men de väljer också DN för vår omfattande utlandsbevakning och vår starka ställning som opinionsbildare, säger Gunilla Herlitz.

Ekonomi försvinner som egen rygg hur känns det som före detta ekonomijournalist?

Att placera vår ekonomibevakning i nyhetsdelen känns som en naturlig utveckling och en anpassning till verkligheten. Ekonomi och politik hänger alltmer samman och beslut som t ex fattas i Bryssel får en direkt påverkan på många svenskars privatekonomi.

Vad kommer flytten att betyda för ekonomibevakningen?

Att våra duktiga ekonomiskribenter får ännu fler läsare. Tyvärr hinner inte alla till Ekonomidelen, utan har bara tid att läsa nyhetsdelen på morgonen. Vår ekonomibevakning kommer inte att minska, sidantalet kommer att vara detsamma. Nytt blir att Din Ekonomi kommer att ha ett dagligt uppslag i nya DN.

Vi har fått signaler om att en innehållsmässig diskussion fått stå tillbaka för diskussioner om form och disposition. Kommentar?

Vi har haft omfattande diskussioner på redaktionen om vårt innehåll. Och klart är att det inte finns någon motsättning mellan innehåll och form. Lika givet är att Dagens Nyheters identitet som landets viktigaste tidning ska kvarstå efter omgörningen.

Vad finns för journalistiska visioner om nya DN?

Nya DN ska fortsatt verka under den publicistiska vision som vi lade fast för något år sedan och som finns tillgänglig för alla att läsa på nätet.

Chef för den nya Stockholmsdelen är Erik Ljunggren. Han är född och uppvuxen i Stockholm men erkänner bredvilligt att han är fullständigt okunnig när det gäller vad som händer och sker i huvudstaden i jämförelse med reportrar som Eva-Karin Gyllenberg (som bland annat fått Sankt Eriksmedaljen av Stockholms stad för sin bevakning av kommunen) och Mia Tottmar.

Vad är tanken bakom satsningen?

Ytterst att stärka Stockholmsbevakningen. I dag finns den ju i princip inte i någon tidning.

Andra förändringar i nya DN: Ledar- och opinionsmaterialet samlas ihop och ska lättas upp. Tidningen ska också satsa mer på olika former av nyhetsgrafik.

Två externa krafter är inkopplade i omgörningen. Spanjoren Javier Errea och Rickard Frank som är tjänstledig från uppdraget som chefredaktör för Trelleborgs Allehanda.

DN:s supertabbe hemlig dummy ute som pdf

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.