Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Herenco förnekar rykten om posten i Stavanger Aftenblad

Publicerad: 20 oktober 2006, 10:01

Är Herencos aktiepost i Stavanger Aftenblad till försäljning? Herencos koncernchef, Stig Fredriksson, avvisar ryktena, men säger samtidigt att i en marknadsekonomi är allt till försäljning.


Herencos aktiepost i Stavanger Aftenblad uppgår till 20,6 procent och med dagens kurs är den värd 290 miljoner norska kronor. Kursen på aktien har utvecklats sig starkt under senare tid; i augusti låg den på 75 kronor, idag på 140.
Det verkar vara rätt läge att sälja nu, Stig Fredriksson.
– Det vet jag inte. I en marknadsekonomi är ju allt till försäljning. Det ser man ju när man vid bildandet av Media Norge vill sälja Bergens Tidende, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad och Fædrelandsvennen till Schibsted.
– För övrigt tycker jag att dagens kurs på Stavanger Aftenblad är alltför låg i förhållande till vad som betalas för regionala tidningar. Orkla Media fick betydligt mer över marknadspris, då dom sålde sina aktier i Bergens Tidende och Adresseavisen. En rimlig betalning när det gäller Stavanger Aftenblad skulle därmed ligga på minst 50 procent över dagens kurs, säger Stig Fredriksson.
Herenco har varit en långsiktig ägare i Stavanger Aftenblad; ni köpte ju aktierna redan 1988. Med bildandet av Media Norge, som du är negativ till, inleds ett nytt kapitel i tidningens historia. Är det då inte dags att lämna den norska tidningen?
– Jag har haft mycket glädje av ägarskapet i Stavanger Aftenblad, det har varit som en tågresa. Men nu byter jag bara tåg och fortsätter resan vidare med Stavanger Aftenblad. Det är inte riktigt att jag är negativt inställd till Media Norge, men jag är irriterad över bristen på information. Vi har inte ens fått ett prospekt om Media Norge, säger Stig Fredriksson.
Hur har ryktena om att du vill sälja dig ut ur Stavanger Aftenblad uppstått?
– Det var en mäklare som kontaktade mig och sedan var det hela igång.
Din aktiepost kan bli avgörande när Stavanger Aftenblads bolagsstämma senare ska ta formell ställning till bildandet av Media Norge.
– Det hoppas jag att den blir, svarar Stig Fredriksson lakoniskt.
Christer Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.