söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Helsingin Sanomat blir tabloid

Publicerad: 28 februari 2012, 09:20

Formatet passar bättre även för digitala kanaler, skriver ansvarige chefredaktören Mikael Pentikäinen idag i ett öppet brev till läsarna.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


I Finland har redan Huvfudstadsbladet och en del landsortstidningar gått över till tabloidformat. Att traditionsrika Helsingin Sanomat, grundad 1889 under namnet Päivälehti, skulle göra detsamma var kanske inte helt väntat.

I en artikel berättar tidningen idag dock att Sanoma i hemlighet redan 2004, samma år som Hufvudstadsbladet bytter format,  tryckte en provtabloid av Helsingin Sanomat.

I takt med att tidningen satsat hårt på digitala kanaler, har också kraven på pappersversionen ökat.

När jag 2010 var mammaledig och försökte läsa Helsingin Sanomat på stadens kollektivtrafik, samtidigt som jag höll barnvagnen i andra handen, gick det upp för mig att tabloidformat skulle vara mycket lättare att läsa var som helst, berättar chefredaktören Riika Venäläinen.

Under åren 2010 och 2011 gjorde man på Helsingin Sanomats redaktion flera olika provtidningar i tabloidformat, påhejade av ansvarige chefredaktören Pentikäinen som redan tidigt förutspått tabloidernas segertåg.

Provtidningarna har testats i försöksgrupper av läsare samt annonsörer, och tagits klart positivt emot.

– Samtidigt har man understrukit, att Helsingin Sanomat ska förbli densamma även i tabloidformat. Det är en självklarhet och något vi lovar läsarna, skriver Mikael Pentikäinen.

Det slutgiltiga beslutet om att lämna broadsheet-formatet till förmån för tabloid tas av Sanomas styrelse i juni.

Sören Viktorsson, Helsingfors

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev