Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Helle Klein blir prästpraktikant i Farsta.

Publicerad: 3 oktober 2006, 06:01

Aftonbladets politiska chefredaktör Helle Klein tar tjänstledigt ett år för att slutföra sin prästutbildning. Olle Svenning tar över som chef för ledarredaktionen under 2007.


Helle Klein påbörjade sin prästutbildning för 20 år sedan. Nu tar hon tjänstledigt ett år för att slutföra den.

Har du haft studieuppehåll?
– Nej, jag är klar med min akademiska utbildning, en teol. kand. i religion. Nu ska jag läsa kyrkans påbyggnadsår som krävs för att bli präst.

Vill du bli präst?
– Jag har alltid velat bli präst, det var bara det att Örebro-Kuriren ringde mig under utbildningen och frågade om jag ville skriva ledare. Jag tänkte att det kan vara en bra erfarenhet att göra det en kort period, och nu har det gått 16 år.

Varför gör du det nu?
Jag har alltid velat slutföra utbildningen, och nu känner jag att jag behöver en paus för att få påfyllning. Det tar väldigt mycket energi att ständigt debattera, ständigt vara i offentligheten, och att vara chef. Jag tror det är viktigt att tänka på det, särskilt för chefer i medievärlden som har så mycket arbete utåtriktat.

Men ska du verkligen sluta nu, när du får vara i opposition?
– Jag ska bara vara borta ett år, sedan vill jag fortsätta på Aftonbladet ett bra tag till. Jag har varit i opposition förut, men det är klart det är spännande nu. Framför allt är det spännande vad som ska hända med socialdemokratin. Men jag fortsätter skriva krönikor på måndagar.

Fortsätter du vara med i God morgon Världen?
– Det är ju inte bara upp till mig, men det blir nog inte lika mycket tv- och radiosoffor.

När och var blir du präst?
– Det jag ska göra först är praktik. Jag har efter samtal med  biskop Caroline Krook bestämt mig för att ha en månads praktik. Jag gjorde praktiken under grundutbildningen men det kan vara bra att fräscha upp kunskaperna. Som det verkar nu blir det i Farsta jag gör praktiken, någon gång november – december.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.