Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Helin överväger flytt för att få tyst på Lotteriinspektionen

Publicerad: 24 september 2013, 09:34

Fortsätter kvällstidningarna med reklam för utländska spelbolag på sajterna kan det kosta 45 000 kronor per dag i vite. Aftonbladets publisher Jan Helin menar att det är en hetsjakt. UPPDATERAD x 2


Lotteriinspektionen har hittat annonser för ett antal utländska spelbolag på Expressens och Aftonbladets sajter. Och reagerat starkt på detta då det enligt dem bryter mot lotterilagen.

I slutet av december av gjordes det så kallade spelmålet. Då kom till slut Högsta domstolen fram till att Aftonbladets förre chefredaktör Anders Gerdin och Expressens förre chefredaktör Otto Sjöberg inte kunde fällas för främjande av utländska lotterier då de publicerade spelannonser i tidningarna.

Men det hindrar alltså inte lotteriinspektionen att pröva ett liknande fall. Lotteriinspektionen menar att Högsta Domstolen inte tog ställning till om främjandeförbudet strider mot EU-rätten. Inspektionen menar också att klickbara länkar är mer konkret och specifikt än det som tidigare domar handlat om.

Lotteriinspektionens stridsförklaring mot kvällspressen är ytterst anmärkningsvärd. Frågan om den här typen av generella vitesförelägganden som de nu kommer dragandes med igen är sedan tidigare avgjord i Kammarrätten. Vidare har frågan om svensk lagstiftnings förenlighet med EU-rätten på det här området prövats av Högsta Domstolen, där Aftonbladet och Expressen vann framgång i fjol. Vi har påpekat detta för myndigheten, men de har en annan agenda än att testa detta mot lagstiftningen, säger Aftonbladets publisher Jan Helin.

Han menar att Lotterinspektionen bedriver en hetsjakt på Sveriges två största online-publikationer. De agerar på en juridiskt felaktig grund och en moralisk ytterst tveksam grund anser Jan Helin:

De vill stoppa annonseringen för helt lagliga verksamheter, drivna av skickliga svenska IT-entreprenörer utan att tala klarspråk om varför. Det handlar om att skydda ett svenskt spelmonopol. Det är obegripligt i sig mot bakgrund av hur pigg regeringen är på att privatisera alla andra verksamheter i samhällskroppen. Det är också moraliskt hyckleri så länge regeringen tillåter spel inom ramen för ett statligt monopol. Antingen förbjuder de spel överhuvudtaget, eller så öppnar de för att licensera för de seriösa privata aktörer som i dag annonserar i svensk media.

Ytterst handlar det om att regeringen driver en mediepolitik som inte går ihop på en fläck. Vi har begåvats med en presstödsutredning som är ett trött eko från 1900-talet, de förmår inte avskaffa reklamskatten trots att riksdagen är enig om att så borde ske och de är helt tandlösa i frågan om digital moms med hänvisning till att det är en EU-fråga.

För att kringgå Lotteriinspektionens agerande funderar Jan Helin på att flytta:

Vi har tagit fram en plan på att flytta Sportbladets servrar till London eller Malta. Det skulle sätta oss i samma situation vad avser spelannonsering som TV3 och Kanal5. Två svenska media aktörer vars spelannonsering Lotterinspektionen inte ser några problem med, trots att de distribueras av statliga Teracom. Det är bara ytterligare en absurditet i denna fråga.

Vitesbeloppet är satt till 45 000 kronor per dag. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson vill inte berätta om det är mer eller mindre än vad tidningen tjänar på annonserna.

Jag vill inte svara på hur våra intäkter fördelar sig, inte minst eftersom Lotteriinspektionen förefaller tro att detta är en fråga om annonspengar. Ytterst är ju det här en tryck- och yttrandefrihetsfråga och alltså inte en juridisk fajt som vi tar för att få sälja reklam till spelbolag i andra länder. Som bekant försöker ju Expressen, i alla sammanhang, försvara mediernas möjligheter till att publicera det som är lagligt och så ska man se på den här processen också.

Det kan ju framstå som att jag tar vill väl stora ord här, men eftersom Expressen processat med myndigheten och allmänna åklagaren i olika rättsinstanser så anser jag att vi har viss trovärdighet i påståendet om att det här är en viktig fråga för dagstidningarna. Nu handlar det om så kallade ”länkar”, men tidigare har ju Lotteriinspektionen till och med gått till domstol om innehållet i redaktionella texter. Man ville alltså utmana självaste tryckfrihetsförordningen!

Spellänkar kan leda till böter

Spelmålet avgjort HD friar Gerdin och Sjöberg

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev