Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Heimerson är tillbaka på Aftonbladet

Publicerad: 16 oktober 2018, 05:00

Drygt ett år efter Staffan Heimersons kritiserade uttalanden i samband med #metoo-rörelsen är han tillbaka som skribent på Aftonbladet.


I slutet av november avslutade Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén samarbetet med kolumnisten Staffan Heimerson som skrivit för tidningen sedan 1963.

Bakgrunden var att de uttalanden han gjort i branschtidningen Resumé i samband med en utskälld krönika om #metoo som bland annat Medievärldens kolumnist Isobel Hadley-Kamptz kritiserat. Heimerson sade bland annat:

”Jag känner att metoo förstör hela vårt samhälle. För att citera en klok människa: ”Civilisationer ska bedömas för sin förmåga att ta hand om sina artister och konstnärer”. I Sverige doppar vi dem i tjära och rullar dem sedan i fjädrar. Under mina 60 år som reporter har jag aldrig sett ett större journalistiskt övergrepp än det som Expressen gör på en ung man som någon gång under 2000-talets inledning raggat på en kvinna. Fallet är sedan dess utrett och nedlagt. Vad vi kan konstatera nu är att den här kvinnliga personen burit sig gräsligt åt. Expressens publicering, en eftergift för de sociala medier Maria Schottenius kallat en ”pissränna”, har lämnat hela den svenska presstraditionen i ruiner.”

Men nu rapporterar Resumé att Sofia Olsson Olséns efterträdare Lena K Samuelsson återupptar samarbetet med Staffan Heimerson. Hans första text ska, enligt Resumés uppgifter, publiceras i samband med allhelgonahelgen.

”Staffan Heimerson hör hemma på Aftonbladet. Han är en utmärkt reporter som har jobbat för tidningen väldigt länge. Det handlar om en av Sveriges mest erfarna reportrar som har rapporterat från otaliga platser och konflikter under sin yrkesbana.”

Läs också

Isobel Hadley-Kamptz: Staffan Heimersons perfekta provokation (2017-11-28)

Aftonbladet bryter med Staffan Heimerson (2017-11-28)

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev