tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Hedenmos enfald och förakt sårar”

Publicerad: 7 oktober 2014, 11:06

Det hon sade i Agenda gjorde mig argare än något som Jimmie Åkesson sagt, skriver författaren och vänsterdebattören America Vera-Zavala i GP.

Ämnen i artikeln:

AgendaJimmie Åkesson

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


”‘Vilka ska städa på våra arbetsplatser?’ I samma stund som jag hörde den meningen i SVT:s viktigaste politiska program ställt av SVT:s viktigaste programledare bestämde jag mig för att låtsas att det var ett skämt”, skriver America Vera-Zavala i en debattartikel i GP med rubriken ”Hedenmos enfald och förakt sårar”.

Det var i Agendas utfrågning med Jimmie Åkesson som Anna Hedenmo ställde frågan till Sverigedemokraternas partiledare.

”i samma stund som Anna Hedenmo sa ‘våra’ skapade hon en polarisering där hon är vi och jag är dom. Jag är inte ‘vår’ med henne, jag är vår med invandrarmammor som studerade teaterregi och medicin och antropologi och som kom hit och förvandlades till städare. Och nu har jag varit i Sverige så länge att jag skulle vilja att SVT:s partiledarutfrågning även utgick från att sådana som jag är medborgare i konungariket Sverige. Jag skulle vilja slippa den enfald och det förakt som finns i meningen ‘Vilka ska städa på våra arbetsplatser?’ För vilka ska annars titta på era tv-program i framtiden?”, skriver hon vidare.

I ett svar skriver Anna Hedenmo och SVT:s programchef Eva Landahl: ”America Vera-Zavala känner sig arg och förolämpad av SVT:s Utfrågningen med Jimmie Åkesson några veckor före valet. Hennes reaktion är mycket svår att förstå, efter att ha läst hennes text flera gånger kan vi inte komma fram till något annat än att America Vera-Zavala väljer att misstolka vad som sades.” och ”Självklart var detta inte ett uttryck för någon illvillig strävan från redaktionens sida att hålla kvar invandrare i låglöneyrken, utan en saklig beskrivning av verkligheten i dagens Sverige. Det är svårt att förstå hur America Vera-Zavala kan missuppfatta syftet med den här delen av SVT:s utfrågning av Jimmie Åkesson”

America Vera-Zavala svarar dem: ”Att Anna Hedenmo och Eva Landahl inte förstår vad jag menar innebär att de inte förstår svensk samhällsutveckling och det är ju bara att beklaga. Desto mer glädjande att så många andra gör det då krönikan har fått ett oerhört varmt mottagande och många läsare. Många har glatt sig över att frågan togs upp igen då alla reaktioner direkt efter utfrågningen blev liggande i luften. Men att en av SVT:s viktigaste journalister och en hög chef inte ens försöker ta in kritiken är allvarligt. Jag antar att det är därför den här typen av strukturer byggda på välvilja, fördomar och bekväma antaganden kan fortsätta i toppen av public service.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev