Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

HD tar upp Herlitz-målet

Publicerad: 31 januari 2013, 12:56

Högsta domstolen prövar målet där DN:s publisher Gunilla Herlitz stämts för sin företrädares nätpubliceringar.


Målet gäller den så kallade arvsynden: om en ansvarig utgivare kan göras ansvarig för sina företrädares publiceringar.  (Frågan debatterades bland annat på Bokmässan).

Förra året stämdes DN:s ansvariga utgivare Gunilla Herlitz för förtal av en privatperson som anser sig ha blivit utpekad som klandervärd och kriminell. Artikeln var publicerad innan Gunilla Herlitz blev ansvarig utgivare, men ligger fortfarande kvar på sajten. Tingsrätten valde att hänskjuta frågan till Högsta domstolen för att få klarlagt vad som gäller i sådana fall.

Högsta Domstolen bedömer att det är en prejudikatsintressant fråga, säger Anna Sollerborn, justitiesekreterare på Högsta Domstolen.

Vad händer nu?

Det här innebär att parterna kommer att få möjlighet att slutföra sin talan i Högsta Domstolen, innan Högsta Domstolen slutgiltigt avgör frågan.

Först kommer personen som stämt Gunilla Herlitz att få fyra veckor på sig att slutföra sin talan, efter det kommer Gunilla Herlitz ha fyra veckor på sig att slutföra sin. Efter det avgörs frågan av Högsta domstolen.

Förfarandet kommer sannolikt vara helt skriftligt, säger Anna Sollerborn.

Läs mer om arvsynden nedan:

Evig publicering hotar nätet

Utgivarskap med arvsynd eller uthängd för evigt?

Publicisterna mot juristen i frågan om arvsynd

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.