fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

HD stoppar husrannsakan på Aftonbladet

Publicerad: 18 augusti 2015, 05:42

UPPDATERAD. Att Aftonbladet får rätt står klart efter morgonens utslag i Högsta Domstolen. Domen är prejudicerande.

Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterAftonbladetSveriges TidskrifterSvenska JournalistförbundetTidningsutgivarnaJan Helin

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var i maj i år som Aftonbladet publicerade bilder på två misstänkta rånare som flydde från en brottsplats. Av pressetiska skäl valde Aftonbladet att censurera bilderna. Men polisen skulle senare be om tillgång till de oredigerade bilderna för att kunna identifiera de misstänkta rånarna. En förfrågan som avvisades av Aftonbladet med hänvisning till principen om källskydd. Solna Tingsrätt gav dock åklagare Charlotta Tanner rätt att låta polisen göra en husrannsakan. Ett beslut som Aftonbladet överklagade till Hovrätten, som senare gav Aftonbladet rätt. I juni blev det ett fall för Högsta domstolen som fattade beslut om att husrannsakan tills vidare inte fick genomföras.

Under tisdagsmorgonen blev det alltså klart att Högsta Domstolen avslår Tingsrättens dom, vilket innebär att polisen inte har rätt att göra husrannsakan på Aftonbladet. I en kommentar på sin blogg skriver Aftonbladets publisher Jan Helin att det är en bra och viktig dom: Högsta Domstolen har nu slagit fast den för tryck- och yttrandefriheten heliga principen om källskydd som stadgas i svensk grundlag.

Jan Helin skriver i samma inlägg att ”tidningens syfte är att värna källskyddet, inte att obstruera brottsutredningar”.

Av blogginlägget framgår också att man på Aftonbladet kommer att diskutera en policy om hur tidningen ska hantera polisens förfrågningar om liknande bilder och samtidigt hålla källskyddet intakt: ”Det kommer att ske i samråd med jurister med ledning av Högsta domstolens dom och presenteras för branschen för diskussion i lämpligt forum.

I ett gemensamt pressmeddelande om HD-domen från Tidningsutgivarna, Journalistförbundet och Sveriges Tidskrifter uttrycker Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna och Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, vikten av beslutet: ”Vi har det senaste året sett en tilltagande nonchalans från såväl polis som myndigheter när det gäller källskyddet. Det är därför desto viktigare att HD nu liksom när man tidigare i år försvarade källskyddet i ett fall med Dagens Nyheter markerar att redaktioner är, med undantag för extrema situationer, fredade zoner.”

Också Per-Anders Broberg, nytillträdd vd på Utgivarna, välkomnar beslutet och kommenterar det närmare i ett pressmeddelande: ”Det är bra att Högsta domstolen är tydlig med att det grundlagsskyddade källskyddet absolut inte får äventyras, att information om vem som lämnat upplysningar med begäran om att få vara anonym är av särskilt skyddsvärt slag”.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev