fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

HD:s vinst halverad

Publicerad: 19 september 2008, 08:59

Helsingborgs Dagblad nästan halverar sitt sexmånadersresultat jämfört med i fjol. Vinsten efter finansnetto blev 22 miljoner kronor mot 37 miljoner förra året.


HD kommer därmed inte att nå det budgeterade helårsresultatet på 60 miljoner kronor. Men genom att trampa på bromsen och skjuta upp en del planerade projekt räknar man med en viss återhämtning under hösten. Helårsvinsten beräknas till 48 miljoner kronor.

Intäkterna har ökat marginellt, medan kostnaderna ökat rejält  främst beroende på satsningar på hd.se och gratistidningen (xtra Helsingborg som bytte namn till City Helsingborg i somras)

– Vi har haft kostnadsproblem hela året och att det blir en avsevärd försämring jämfört med i fjol, även om vi hållit uppe annonsintäkterna i huvudtidningen, beror på att vi inte haft de förväntade intäkterna på nätverksamheten och gratistidningen, säger vd Lars Svensson.

– Och naturligtvis är vi oroliga för framtiden. Den lågkonjunkturen vi nu går in i kommer ju att kräva sina offer i branschen.

Enligt Svensson innebär lågkonjunktur parat med en strukturförändring, där man ser ett helt annat beteende i tunga intäktsposter som bostads-, bil- och platsannonseringen,  att tidningsbranschen står inför en bistra tider.

– Det blir andra tider nu. Tittar man på tidningarnas resultaträkningar de senaste åren har de pekat klart uppåt och många i branschen har setts som hjältar . Men den hjälteglorian hamnar nog lite snett nu.

Lars Svensson menar att de marginaler på 15-20 procent man noterat tidigare är på väg ner mot 5-10 procent.
– Verkligheten har hunnit ifatt branschen.

HD genomför sedan i slutet av förra året en sparplan, där bland annat ett 30-tal anställda erbjudits förtida pensionslösningar.

Omsättningen de första sex månaderna blev 245 miljoner kronor
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev