Medievärldens arkiv
HD:s kulturchef väntar på ministerns avgång
Publicerad: 23 september 2008, 04:48
Helsingborgs Dagblads kulturchef Gunnar Bergdahl tror att Lena Adelsohn Liljeroth har presenterat sin sista kulturbudget.
Gunnar Bergdahl lyssnade på kulturministern när hon i går presenterade budgeten i Helsingborg. Samtidigt som hon pratar om översyn och omprövningar gör Bergdahl ett räkneexempel:
”Låt oss säga att de totala statliga utgifterna, de dryga 6 100 000 000 kronorna motsvarar en hundralapp – vad innebär då hennes nya satsning på medierådet med två miljoner? Rätt svar: drygt 3 öre.”.
Han fortsätter:
”Några omfattande reformer – och jag bävar: mer sponsring, mer styrd kultur, mer kultur som ”tillväxtindustri” befolkad av små glada entreprenörer på en evigt växande marknad – Lyste med sin frånvaro. Jag tror att det var sista kulturbudgeten för Lena Adelsohn Liljeroth.”
I Svenska Dagbladet fokuserar Sanna Rayman på budgetens vinnare, de statliga museerna. Lena Adelsohn Liljeroth fick i gårdagens Kulturnytt frågan om satsningen på museerna är regeringens sätt att återinföra fri entré.
Sanna Rayman skriver:
”Kulturministern svarade tålmodigt att även om museerna kan använda pengarna till detta, så trodde hon inte att de skulle blir deras val eftersom entréreformen eftersatte kulturarvsvården och utställningsproduktionen. Här bor skillnaden mellan regeringarna. Ungefär samma slantar, men mindre detaljstyrning.”
Gabriel Byström, kulturchef på Göteborgs-Posten, tror att orsaken till kulturministern trots allt hade en del nyheter att presentera i går beror på att en räddningsaktion hade gjorts i sista sekund:
”De 60 miljoner som landar hos scenkonsten fanns exempelvis inte med i ursprungsplanen utan tillkom under slutet av förra veckan. Anledningen är enkel. Om inte kulturministern hade fått något som hade kunnat kommuniceras som en framgång hade hennes ställning blivit ohållbar. Att ännu en gång gå ut och tala om nödvändigheten av att statens budget är i balans samtidigt som budgetöverskottet landar på långt över hundra miljarder hade varit en pedagogisk omöjlighet.”
mvredaktion