Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

HD:s beslut: Läsarkommentarer fråntar inte sajten grundlagsskydd

Publicerad: 19 mars 2014, 08:38

Nu har HD avgjort de så kallade kommentarsmålet där en hovrättsdom skapade stor oro. HD:s beslut är ett lugnande besked för många mediesajter.


Ämnen i artikeln:

Högsta domstolen

Efter ett beslut från Göta hovrätt har det varit oklart om läsarkommentarer är tillåtna på grundlagsskyddade sajter eller om de i så fall medför att hela sajten skulle falla utanför grundlagsskyddet. Målet överklagades till HD som beviljade prövning.

Högsta domstolens beslut kom idag, och är ett lugnande besked för alla mediesajter med efterhandsmodererade kommentarsfält. ”Högsta domstolen har prövat frågan om möjligheten till omodererade kommentarer på en webbplats med s.k. automatiskt grundlagsskydd medför att skyddet förloras. Högsta domstolen anser att så inte behöver vara fallet”, skriver HD på hogstadomstolen.se.

Det som krävs är att kommentarsfältet är tydligt åtskiljt från de delar av sajten som faller under grundlagsskyddet:

”Högsta domstolen anser i sitt beslut att det är möjligt att betrakta information som tillförs av en utomstående användare i anslutning till en grundlagsskyddad databas som en egen databas i yttrandefrihetsgrundlagens mening. Förutsättningen för det är att det tydligt framgår för användarna dels att utgivaren tillåter att utomstående utan föregående åtgärd kan tillföra information till webbplatsen, dels vilken information det är som i så fall inte omfattas av utgivarens ansvar. Grundlagsskyddet för den databas över vilken utgivaren ensam råder består då.”

GP stänger av kommentarerna

Så ska omodererade kommentarer hanteras

Omodererade kommentarer slår ut grundlagsskyddet

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Högsta domstolen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.