Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

HD mildrar straffet för Expressen

Publicerad: 4 mars 2015, 09:41

Högsta domstolen mildrar hovrättens dom mot Expressen i det så kallade vapenmålet. Nu överväger tidningen om målet ska tas till Europadomstolen. UPPDATERAD


I hovrätten fastslogs tingsrättens dom mot Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och två av hans medarbetare till villkorlig dom och 30 dagsböter.

Nu sänker Högsta domstolen till att bara omfatta dagsböter. 42 400 kronor för reporterna Diamant Salihu, 80 000 kronor för chefredaktör Thomas Mattsson och 53 600 kronor för dåvarande nyhetschefen Andreas Johansson.

HD konstaterar i sin dom att Straffvärdet av de aktuella brotten är alltså avsevärt lägre än för det typiska olagliga innehavet av vapen eller medverkan till sådant brott. Straffvärdet är lägre än vad som kommit till uttryck i hovrättens dom.

Jag har inte läst domskälen men fallet är ju väl känt: Diamant Salihu gjorde en utmärkt granskning som rättmättigt har berömts av alla stora publicistiska organisationer i Sverige, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i en första kommentar till domen.

Vapenreportaget” var ett exempel på en samhällsviktig journalistik som tydliggör skillnaden mellan publicistik och juridik och jag delar HD:s uppfattning, som jag fått referererad, om att lagstiftaren inte hade förutsett en sådan här situation. Det här var en intressekonflikt och sådana kan uppstå när man nyhetsförmedlar.

Om det här är sista ordet i det så kallade vapenmålet är ändå inte klart. Det finns tankar på att försöka få det prövat i Europadomstolen.

I dag tar hovrätten upp Expressens vapenaffär

HD prövar vapendomen mot Expressen

Expressen fälls för vapenköp

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.