Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

HD friar dömd webb-utgivare

Publicerad: 7 november 2007, 14:05

I en oenig dom fastställer Högsta domstolen hovrättens dom och friar en 22-årig man från hets mot folkgrupp. Mannen, som var ansvarig utgivare för webbplatsen, www.den-svenske.com, dömdes i tingsrätten för att i två artiklar ha uttryckt missaktning mot homosexuella och romer. (Uppdaterad)


JK överklagade hovrättens dom till HD.
HD hänvisar i sitt resonemang bland annat till Europakonventionen och till de principer och bedömningar som Europadomstolen utvecklat i sin praxis och noterar att ”i förevarande fall står det klart att en fällande dom skulle innefatta en inskränkning av yttrandefriheten”.

HD konstaterar att ingen av artiklarna innehåller något som kan betecknas som hot eller ”hatespeech”. I artikeln om homosexualitet handlar det om kränkande värdeomdömen, skriver HD, och i den om romer ger ett avslutande citat ”otvivelaktigt uttryck för missaktning”.

Den aktuella sajtens budskap har endast nått ut till dem som aktivt sökt upp sidan, skriver HD också.

Två justitieråd är skiljaktiga och menar att syftet med publiceringen ”knappast kan ha varit annat än att sprida missaktning för gruppen romer”. Justitieråden hänvisar till Europakonventionens artikel 10 om ansvar och skyldigheter för den som utnyttjar rätten till yttrandefrihet, bland annat plikten att så långt det är möjligt undvika uttalande som är omotiverat kränkande för andra och inte bidrar till någon form av allmän debatt som kan medföra framsteg i umgänget mellan människor.

– De yttranden som prövats får sägas ligga på gränsen till det otillåtna, säger Tidningsutgivarnas jurist Per Hultengård i en kommentar till domen.
– Intressant är också att HD:s friande majoritet på flera punkter har en helt annan uppfattning än minoriteten, till exempel om huruvida yttrandena är värdeomdömen eller faktapåståenden och om betydelsen av yttrandenas spridning och tillgänglighet.

– Det är ett besvärligt  rättsområde, säger JK, Göran Lambertz i en kommentar.
– Uttalandena var väl på gränsen och det är därför de är oeniga.
HD:s dom ska vara en vägledning för dig och andra i hur framtida fall ska bedömas. Hur påverkas ni av oenigheten?
– Tre mot två gäller. Det tar vi som en vägledning.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.